Coronita cu ciocolata si rahat

Mai intai drojdia se pune intr-un castronel cu o Lg faina, 50 ml lapte si o lingurita (lg ) de zahar, si se lasa langa o sursa de caldura pana cand cr

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 600 gr faina(4 CESTI (CUPS ))
  • 75 gr unt
  • 2 oua
  • 25 gr drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata( la plic)
  • 200 ml lapte caldut
  • coaja rasa de la o portocala sau lamaie
  • esente ( eu am pus de portocale in a doua varianta
  • in prima am pus lamaie )
  • 5 linguri zahar
  • un strop de sare(1/2 lg ( lingurita ))
  • Pentru uns foaia ne trebuie 50 gr unt topit
  • Pentru umplutura: ciocolata taiata marunt neagra si alba (2-3 bucati ptr fiecare culoare
  • in cazul ciocolatei menaj.oricum in total 200 g )
  • Pentru uns deasupra: 1 galbenus
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

Mai intai drojdia se pune intr-un castronel cu o Lg faina, 50 ml lapte si o lingurita (lg ) de zahar, si se lasa langa o sursa de caldura pana cand creste.

Faina se pune intr-un castron mare, se toarna drojdia, zaharul, praful de sare, untul taiat cubulete, laptele, ouale si esentele .

Se framanta toate cca 20 minute. Daca aveti masina de facut paine, este foarte bine, ca face ea toata munca de framantare in locul dumneavoastra.. Puneti ingredientele in ordinea aratata de cartea aparatului vostru(eu topesc untul la cuptorul cu microunde ).de regula ingredientele lichide ,urmate de cele solide si faceti ciclul de framantare al painii albe sau al briosei ,care dureaza cam 30 minute.

Dupa care scoateti aluatul si puneti-l la dospit 1 ora intr-un loc caldut, ferit de curenti.Asta e operatie comuna cu cei care nu framanta aluatul la masina de paine.

eu pun aluatul intr-un castron acoperit cu un servet curat si il pun pe aragaz,care are cuptorul pornit.

Dupa ce aluatul a dospit, se intinde cu sucitorul o foaie de cca 1 cm,cam 40x40 cm care se unge cu untul topit si se presara ciocolata taiata cubulete ,rahat sau ce vreti dumneavoastra ca umplutura.

Dupa ce am presarat ciocolata si rahatul uniform pe toata suprafata, rulam foaia strans, pana se formeaza un rulou. Dupa ce am format ruloul, il taiam transversal in rondele de cca 2 cm.

In tava de tort,( diametru 26-27 ) punem hartie de copt si aranjam rondelele de aluat taiate ,in cerc, petrecandu-se una cate una. Lasam apoi la dospit pentru inca 1 ora.

Dupa care bagam la cuptorul prealabil incalzit la 180 de grade si il tinem pana trece proba scobitorii,in jur de 40-50 de minute,functie de cuptorul fiecaruia.
Pofta buna!

Reteta Coronita cu ciocolata si rahat a fost propusa de pansy pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Mancare de varza cu marar

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Parteneri
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post