Budinca de curmale cu sos caramel

Reteta speciala a bucatarului Wolfgang Puck poate fi folosita cu succes la ocazii speciale – invitatii vor crede ca ai stat ore in sir in bucatarie, pregatind deliciosul desert.

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente pentru budinca
  • 280 grame de curmale maruntite
  • fara samburi
  • 250 ml si 2 linguri de apa
  • 80 ml suc de portocale
  • 6 linguri de unt nesarat
  • pastrat la temperatura camerei
  • 180 mg zahar brun
  • 125 mg zahar tos
  • o lingura de coaja rasa de portocala
  • 3 oua tinute la temperatura camerei
  • 500 mg faina
  • o lingurita si jumatate de de praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat
  • un varf de lingurita de sare
  •  
  • Ingrediente pentru sosul de caramel
  • 250 mg si 2 linguri de zahar brun
  • 375 ml smantana
  • 80 ml lapte
  • 2 linguri de sirop de porumb
  • 1 lingura si jumatate de unt nesarat
  • o pastaie maruntita de vanilie

Mod de preparare

In primul rand se prepara budinca: se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cratita cu faina si unt (cratita trebuie sa fie rotunda, iar marimea ideala este de 12.5 cm ).  Intr-o oala de 2 litri se amesteca apa, curmalele si sucul de portocale. Continutul se gateste la foc mediu, amestecand frecvent timp de aproximativ 5 minute, pana cand curmalele absorb tot lichidul. Dupa 5 minute dati cratita cu curmale la o parte si lasati-le sa se raceasca.

Între timp, folositi un mixer pentru a amesteca untul, zaharul si coaja de portocala pentru 5 minute, la viteza medie. Strangeti tot ce ramane pe peretii vasului. Bateti ouale, unul cate unul, pana se amesteca bine cu restul compozitiei. Continuati sa mixati totul la viteza medie, timp de inca 5 minute. Intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Adaugati amestecul de curmale in crema de unt si amestecati la viteza mica, până cand curmalele si restul ingredientelor sunt complet integrate.

Umpleti tava cu aluat - acesta ar trebui sa acopere aproximativ doua treimi din spatiul tavii. Coaceti timp de 20 minute, apoi intoarceti tava si lasati prajitura sa se coaca pentru inca 8-10 minute. Daca vreti sa testati budinca, faceti clasicul test cu scobitoarea.

Cat timp prajitura se afla in cuptor, pregatiti sosul caramel: intr-o cratita medie, combinati zaharul, smantana, laptele, siropul de porumb şi untul. Cu un cutit mic, ascutit, taiati batonul de vanilie in jumatate, pe lung. Cu varful cutitului, razuiti semintele de vanilie de la fiecare jumatate in tigaie.

Gatiti ingredientele la foc mediu, pana cand acestea formeaza un sos brun-auriu. Amestecul ar trebui ca dupa 10 minute sa aiba o temperatura de aproximativ 110 grade. Atunci cand prajitura este gata, tigaia poate fi folosita ca platou de servit. Cu ajutorul unui betigas, intepati de mai multe ori prajitura pe toata suprafata sa, astfel incat sosul sa poata patrunde in interior. Se toarna jumatate din sos peste budinca si restul intr-un castronel din care sa poata fi servit. Se taie prajitura in felii si se aseaza pe farfurioare.


Serviti cald, alaturi de restul de sos.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors