Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g d
Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g de zahar pudra si putin sare, dupa care adaugasmantana cu drojdie si framanta aluatul. Imparte-l in 6, impacheteaza individual cele sase parti si pastreaza-le in frigider pana ziua urmatoare.
Umplutura de nuca: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, miezul unui baton de vanilie, 300 g zahar vanilat amestecat cu 300/400 ml de lapte, 400 g nuca macinata. Fierbe laptele cu zahar, adauga vanilia si stafidele inmuiate in rom, ia vasul de pe foc si adauga 400 g de nuca macinata (daca este prea moale poti adauga pesmet) si las-o sa se raceasca.
Umplutura de mac: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, 200 g zahar pudra fiarta in 100 ml de apa, 200 g mac macinat. Fierbe apa cu zahar, ia vasul de pe foc si adauga mac, stafide, coaja rasa si sucul de la o lamaie, si las-o sa se raceasca.
Umplutura de castane: 500 g pasta de castane, rom/aroma de rom, putin zahar vanilat. Amesteca toate ingredientele (poti adauga si stafide, coaja rasa de lamaie/portocala, aroma de portocala).
Umplutura de branza: 500 g branza, zahar/miere/indulcitor, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, stafide, 1 ou si 1 galbenus. Amesteca aceste ingrediente, iar daca umplutura e prea lichida poti adauga putin gris. In cazul in care e prea groasa, poti adauga putina smantana.
Framanta lejer cele 6 parti de aluat si intinde-le pe o plansa tapetata cu faina in forma de dreptunghiuri de 5 mm grosime. Unge foaia cu albus si cu jumatate de umplutura, lasand liber o banda de 2-3 cm pe partea mai lunga. Presara cu stafide. Pe partea mai scurta indoaie o dunga de 2-3 cm, dupa care ruleaz-o. Aseaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel cu urmatoarele 5 parti de aluat. Unge-le cu galbenus si lasa-le sa stea jumatate de ora (sau putin mai mult daca inca nu s-a uscat galbenusul). Unge-le cu albus si lasa-le sa stea inca 1/2-1/3 de ora. Infige o furculita de mai multe ori in rulade, incat sa nu crape. Coace-le in cuptorul preincalzit, in jur de 40 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute. Lasa-le sa se raceasca in tava.
Observatie: vei obtine 6 rulade.
Umplutura de budinca/fructe: Fierbe doua budinci in 700-800 ml de lapte, cat este inca fierbinte adauga 1-2 palme de fructe uscate taiate marunt (caise, smochine, curmale, prune etc). Unge rulada cu aceasta umplutura.
Alte retete dulciuri recomandate
Ciocolata de casa
Spuma de capsuni
Tarta cu visine
Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala