Pentru BLAT: 1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le a
Pentru BLAT:
1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le aveam prin frigider si am zis sa iasa blatul mai pufos.
2. In alt castron, batem galbenusurile cu telul, adaugam zaharul apoi bicarbonatul stins in otet, apoi faina. Omogenizam bine, bine, apoi adaugam compozitia de albusuri –spuma din celalalt castron si iarasi omogenizam bine cu o spatula.
3. Adaugam si cacao, si putin sirop de zahar ars (punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara, iar cand acesta a devenit maroniu, adaugam putina apa si asteptam sa se dizolve). Adaugam sirop atat cat ne permite compozitia de blat, adica vreo cateva linguri.
4. Intr-o tava micuta am pus hartie de copt si am turnat un sfert din compozitie, am dat la cuptor pentru cca 30 de minute. Am repetat operatiunea de inca 3 ori si mi-au rezultat 4 blaturi micute.
5. In timp ce se coc blaturile, intr-un ibric mai mare mai punem 4 linguri de zahar si incepem sa-l dizolvam pana devine maroniu (ca la crema de zahar ars).Cand s-a inchis la culoare, adaugam o cana de apa (sau doua, daca il vrem mai putin amarui) si continuam sa amestecam. Acesta este siropul cu care vom insiropa blaturile.
ACESTA ESTE SECRETUL AMANDINEI DE COFETARIE, gustul usor amarui este dat tocmai de acest sirop!
Trebuie pus sirop de zahar ars in 3 situatii:
1.In blatul propriu-zis
2.In siropul cu care imbibam blaturile
3.In compozitia glazurii, la sfarsit, ca sa dea prajiturii si luciul acela specific, dar si gustul acela mai special.
CREMA:
1. Amestecam cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva acesta din urma.Umplem o cratita mare cu apa, o lasam sa dea in clocot, apoi punem deasupra un ibric mare sau o craticioara in care adaugam galbenusurile cu zaharul si pachetul de unt taiat in cubulete.
2. Amestecam bine pana se dizolva totul si devine o crema. Apoi, adaugam o sticluta de rom si cacao. Lasam sa se raceasca apoi o bagam la frigider sa se intareasca mai mult.
Pe un platou sau pe o tava punem primul blat, il insiropam cu acel sirop facut din 4 linguri de zahar (descris mai sus) , adaugam crema. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat, pana la utimul.
Cand avem tortuletul intreg, il taiem cu atentie in patrate. Dupa ce avem patratelele de prajitura, trebuie sa mai adaugam doar glazura.
Daca facem noi glazura, topim ciocolata cu putin unt si sirop de zahar ars. Putem sa decoram toate amandinele cu crema de unt frecat cu cacao si cu cate un patratel de ciocolata, ca la cofetarie.
Pofta buna!
Reteta Amandina a fost propusa de Shari pe forum culinar.ro
Alte retete de amandine gasiti aici:
Prajitura Amandina,
Amandina de cofetarie,
Mini amandine
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post