Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o pregatesc. M-am tinut de cuvant! Sper sa va placa si de ce nu, sa o pregatiti si voi!

Portii
20
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi: 15 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • 15 linguri suc de rosii
  • 1 lingurita bicarbonat
  • putina zeama de lamaie pentru stins bicarbonatul
  • 500-550 gr faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • Crema: 1 litru lapte de soia (puteti folosi si apa)
  • 10 linguri zahar
  • 200 gr gris
  • 200 gr margarina la pachet
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 borcan gem de prune de 400 gr (sau puteti folosi alt gem)
  • zahar pentru pudrat

Mod de preparare

Foile: Intr-un bol amestecam uleiul cu zaharul, apoi si cu sucul de rosii. Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie, il adaugam si pe acesta. Punem esenta de vanilie, zaharul vanilat, apoi faina cernuta, treptat. Amestecam cat putem cu o lingura, apoi framantam cu mana. Aluatul obtinut trebuie sa fie nelipicos si foarte usor de lucrat. Il impartim in 4 bile, il dam la frigider 20 de minute. Ungem cu ulei dosul unei tavi de 24/27 cm. Rupem o bucata de hartie de copt, presaram faina pe ea, luam prima bila de aluat si o intindem pe hartia de copt. O asezam de dosul tavii, indepartam hartia de copt. O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 8-9 minute. Cand vedeti ca incep sa se rumeneasca usor marginile, inseamna ca este gata. La fel procedam si cu celelalte 3 foi. Le asezam pe un tocator si le lasam sa se raceasca. Crema: Intr-o cratita punem laptele de soia cu zaharul. Le transferam pe foc si cand da in clocot, dam focul la mic, punem girsul in ploaie timp in care amestecam continuu cu un tel. Cand s-a ingrosat ca o budinca, luam crema de pe foc, adaugam coaja rasa de lamaie. Amestecam, o acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca putin. Cand este calduta crema, adaugam margarina de la temparatura camerei, mixam. La final incorporam zeama de lamaie si esenta de vanilie. Asezam o prima foaie pe tocator, punem jumatate din crema, o nivelam. Asezam a doua foaie, venim cu gemul, il nivelam (de preferat gemul sa fie putin mai tare, al meu a fost putin molicel si a mai curs). Asezam iar foaie, restul de crema si ultima foaie. Acoperim cu o folie si dam prajitura la frigider peste noapte. A doua zi, o portionam, o pudram cu zahar si servim. Pofta buna!

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert brownies cu nuca

Desert brownies cu nuca
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala