Turta dulce

Turta dulce este un dulce foarte versatil, o reteta de baza ce poate fi decorata intr-o multime de feluri pentru diferite sarbatori sau ocazii de sarbatoare.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 2 lingurite de scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita de cuisoare macinate
  • 1/2 lingurita de ghimbir macinat
  • 2 lingurite de pulbere de coaja de portocale (sau esenta de portocale)
  • 2 lingurite de bicarbonat de sodiu sau 1 plic de praf de copt
  • 300 gr zahar pudra
  • 3 oua intregi
  • 250 gr de miere
  • 300 gr unt sau margarina

Mod de preparare

Se topesc mierea si untul cubulete in cuptorul cu microunde. Dupa un minut se amesteca in compozitie din 30 in 30 de secunde pana s-au topit, apoi se lasa sa se racoreasca in timp ce se pregatesc restul ingredientelor.
Se amesteca faina cu condimentele intr-un vas suficient de incapator asa incat acolo sa se poata ulterior framanta aluatul. Se bat 2-3 minute ouale cu zaharul pentru omogenizare. Apoi se face o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia de oua, apoi cea de miere cu unt. Se amesteca totul cu o lingura de lemn iar cand incepe sa se lege se framanta aluatul cu mana, tot in vas, pana cand se leaga. Se desparte aluatul in doua si se pun portiile in folie alimentara.
Se face acest lucru pentru ca se va lucra cu portii mici atunci cand se intinde aluatul deoarece e mai usor de controlat grosimea foii.
Aluatul se va odihni in frigider pana a doua zi sau cel putin macar 2-3 ore.
Se scoate aluatul din frigider cu 1/2 ora inainte de a se intinde. Se presara usor faina pe masa de lucru si se framanta putin aluatul. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios, daca se lipeste de mana se mai presara faina si se framanta 1-2 minute, nu mai mult. Altfel se incalzeste prea tare aluatul cu mainile si isi va pierde forma in timpul coacerii.
Se intinde aluatul pe masa presarata cu cat mai putina faina la grosimea de aproximativ 3mm, apoi se decupeaza diverse forme, dupa dorinta.
Se preincalzeste cuptorul la 175-180 gr.C, cam cu o jumatate de ora inainte de coacerea efectiva a turtelor. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza formele de turta dulce putin departate intre ele. Se coc turtele intre 5 si 10 minute, pana cand incep sa devina usor aurii pe margini fara sa se usuce prea tare. Se lasa in tava pana cand se racoresc usor, apoi se transfera pe gratar sau pe tavi din lemn pana la racirea completa.

Turta dulce poate fi decorata in mai multe moduri, eu am decorat-o cu royal icing.

Produsul preferat de pe site-ul http://shabbychicshop.ro/ este http://shabbychicshop.ro/asternuri-de-pat/800-lenjerie-de-pat-embroidery-birds.html


Se depoziteaza turta dulce in cutii inchise dupa ce se racesc complet. Se pastreaza proaspete pana la o luna.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors