Choux a la creme

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 1/2 decilitri de apa
  • 100 gr. unt proaspat
  • un praf de sare
  • o lingurita de zahar
  • 125 gr. faina
  • 4 oua
  • crema de vanilie
  • frisca batuta
  • glasura de zahar

Mod de preparare

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o hartie (trebuie intotdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocolosi). Cand apa cu untul incepe sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata odata, si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se racoreasca (nu trebuie sa fie rece de tot), se adauga 4 oua puse pe rand si anume nu se pune urmatorul decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Daca este prea moale, nu se mai adauga ultimul ou. Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel ca sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade. Se toarna compozitia intr-un cornet de hartie umplut pe trei sferturi, sau in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt (nu se unge si nu se presara faina), mici turturite de 3-4 cm. diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet, se pot pune si cu lingurita. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Se tin cam 25-30 de minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand incep gogosile sa creasca, deoarece se lasa. Cand sunt gata trebuie sa fie bine crescute si destul de uscate. Se scot de calde, cu un cutit, se taie deasupra un capacel, se umple cu crema de vanilie (daca sunt crescute bine, sunt goale inauntru), peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul. Peste acesta se pune, daca dorim, o glasura de zahar.

Aluatul se mai poate pregati si din 75 gr. de unt, 125 gr. faina, o lingurita de zahar, un praf de sare, 3-4 oua.

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Parteneri
Bucataras.RO

Piure de mazare cu cartofi

Ca avem o friptura de pui, un peste la gratar sau orice altceva, o garnitura colorata inveseleste automat farfuria. Azi am...

Piure de mazare cu cartofi
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala