Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 gr. făină
  • 7 gr. drojdie uscată (sau 25 gr. drojdie proaspătă)
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 250 ml de apă călduţă
  • 1/2 l ulei pentru prăjit
  • ceva făină pentru masa de lucru
  • zahăr pudră opţional (dacă vreţi să le pudraţi)
  • brânză opţional (dacă vreţi să le umpleţi)

Mod de preparare

Dacă aveţi drojdie uscată (eu aşa am avut) o amestecaţi cu făina, dacă e drojdie proaspătă, faceţi o maia. Apoi adăugaţi zahărul, sarea, uleiul şi apă călduţă şi frământaţi până obţineţi un aluat de pâine.

Aluatul se acoperă cu un prosop curat şi se ţine la loc călduţ circa o jumătate de oră sau până îşi dublează volumul.

Când a crescut aluatul, rupeţi bucăţi mici din el şi modelaţi cu mâinile înmuiate în ulei ca să nu se lipească, în niciun caz nu le întindeţi cu sucitorul pentru că nu o să mai fie pufoase. Şi oricum farmecul este să fie neuniforme.

Le prăjiţi apoi într-o tigaie mare cu o cantitate generoasă de ulei (uleiul să fie încins). Şi le scoateţi pe un şerveţel absorbant.

Le pudraţi dacă doriţi. Mie cel mai mult îmi plac fără zahăr sau unse cu dulceaţă sau umplute cu brânză. Si sa fie calde neaparat! Reci nu mai sunt asa bune.

Dacă vreţi să le umpleţi cu brânză, pe jumătate din aluat puneţi brânză, apoi cealaltă jumătate de aluat o aduceţi peste brânză şi presaţi cu degetele ca să se închidă. În continuare, procedaţi la fel ca şi în cazul scovergilor simple.

Ieftin, simplu şi bun! Poftă bună!

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Bucataras.RO

Branza naturala din lapte de vaca

Intotdeauna cand iau lapte dulce de la tarani sau chiar de la mama de la tara, inainte de a-l fierbe il incerc punand intr-o...

Branza naturala din lapte de vaca
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce