Crofne...tot niste gogosi, pana la urma

Crofne sunt un tip de gogosi pufoase, simplu de preparat

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 de grame de faina 000;
  • 2 galbenusuri;
  • 1 cana de lapte caldut;
  • 1 lingura rasa de drojdie deshidratata sau 25 de grame de drojdie proaspat;
  • 60 de grame de unt;
  • 1 zahar vanilat;
  • 2 linguri de zahar;
  • 1 praf de sare;
  • coaja de lamaie si (sau) portocala;
  • ulei pentru prajit;
  • zahar praf;

Mod de preparare

1. Faina se cerne. In cazul in care lucrati aluatul la masina de paine sau robot: Galbenusurile frecate cu sarea se dizolva in laptele cald (40 de grade), se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala, untul topit (dar nu fierbinte) si se pun in masina de paine. Se adauga faina cernuta si drojdia si masina va face treaba in locul vostru.

2. Daca framantati cu mana va recomand sa dizolvati drojdia cu zaharul in putin lapte cald, sa faceti o maia cu putina faina, galbenusurile, deasemenea, frecate cu sare se dizolva in restul de lapte, se pun aromele, se incepe framantatul adaugand maiaua si putin cate putin din laptele cu galbenusuri, se framanta pana aluatul este neted, apoi se incepe incorporarea untului topit, cate putin, pana aluatul il absoarbe pe tot.

3. Aluatul gata lucrat se aseaza intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop caldut si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana (cel putin) isi dubleaza volumul.

4. Se rastoarna aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei - evitati infainarea planului de lucru, asta va duce la ingreunarea aluatului si va face cresterea mai dificila. Se intinde intr-o foaie de aproximativ 0,8-1 cm care se taie cu un pahar de marime potrivita.

5. Crofnele astfel formate se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa la crescut inca 30 de minute, intr-un loc caldut.

Propunere: Minciunele

a. Intre timp, marginile rezultate in urma taierii crofnelor se aduna la un loc si se intind intr-o foaie subtire, apoi se taie in fasii de 2 cm latime.

b. La mijlocul fiecarei fasii se face o incizie, apoi se trece unul dintre capetele fasiei prin aceasta deschizatura.

c. Se prajesc imediat in baie de ulei incins, pe ambele parti, si se scot pe hartie absorbanta. 6. Odata crescute, crofnele se vor praji in ulei incins din belsug.

7. Se iau crofnele din tava in care au crescut si se aseaza in uleiul incins, cu grija ca partea pe care se pun la fript sa fie cea care a fost pozitionata in partea superioara pe tava. Practic, se rastoarna din pozitia in care au stat la crescut. Aceasta "rasturnare" a crofnei in uleiul incins este esentiala pentru formarea golului din interior si a "gulerasului alb" care inconjoara fiecare crofna. Trebuie tinut cont ca uleiul sa nu se supraincalzeasca, nu trebuie sa fie nici prea incins, dar nici prea rece. Daca vi se pare ca se "bronzeaza" crofnele prea rapid, reduceti focul.

8. Se prajesc pe ambele parti si odata rumenite se scot pe hartie absorbanta.


Crofnele (gogosile) se pudreaza cu zahar praf.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors