Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, s
Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, se pune sarea si se asaza oala pe foc. Imediat ce incepe apa sa clocoteasca, se reduce flacara si se pune o tava intre fundul vasului si flacara. Se lasa la fiert pe foc foarte mic 3-4 ore, amestecand din cand in cand, pana cand graul se umfla, si absoarbe lichidul, capatand un aspect fainos. Se incearca un bob cand este aproape fiert, se pune zaharul. Se amesteca bine. Graul trebuie sa fie bine legat, in asa fel incat lingura sa stea dreapta in compozitie.
Se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca. Graul caldut se freca foarte bine cu mana, impreuna cu nucile, coaja de lamaie, portocala si vanilia. Se acopera o tava sau o farfurie cu folie de aluminiu, se rastoarna coliva si i se da forma cu cutit ud.
Se serveste in cupe. Coliva se prepara dupa traditie de Sf. Teodor, la inmormantari si parastase, insa poate fi facut cu orice ocazie.
Alte retete recomandate:
Gem de gutui
Dulceata de smochine
Tiramisu
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post