Saviecuta cu mac si nuca (baigli)

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreag

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g. faina
  • 250 g. margarina Rama la cub sau Unirea
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 g. untura de porc (optional)
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar
  • Maia:
  • 25 g. drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)
  • Umplutura:
  • 250 g. mac/nuca
  • 200 g. zahar
  • 100 ml. lapte
  • Pentru uns foile:
  • 3 galbenusuri

Mod de preparare

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua. Se adauga smantana, un praf de sare si zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia) Se amesteca bine toate ingredientele. Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) si se framanta bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umpluturile cu mac si cu nuca. Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate. Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa". Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel). Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou: Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat


Pofta buna! Reteta Saviecuta cu mac si nuca a fost propusa de sava laura pe forum culinar.ro Alte retete de cozonaci gasiti aici: Cozonacei mici, mici, Rotocol polonez, Cozonaci Babani

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors