Aluatul pentru cozonaci se poate prepara dupa doua retete: Prima reteta: se inmoaie drojdia in 1 1/2 pahar de lapte caldut, se adauga jumatate din ca
Aluatul pentru cozonaci se poate prepara dupa doua retete: Prima reteta: se inmoaie drojdia in 1 1/2 pahar de lapte caldut, se adauga jumatate din cantitatea de faina, se amesteca bine ca sa nu se formeze cocolosi, se acopera si se pune plamadeala la loc cald. Cind volumul plamadelii s-a dublat, se adauga sarea, galbenusurile (1 galbenus se lasa pentru unsul cozonacilor) frecate cu zahar si vanilie, untul, se framinta totul, se adauga albusurile batute spuma si restul de faina. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, insa bine framintat si sa se desprinda cu usurinta de peretii vasului. Se acopera aluatul si se pune la cald. Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se adauga stafide (spalate si uscate) si se amesteca cu aluatul, apoi se pun in forme. Cine doreste sa faca cozonacii mai pufosi, umple forma pina la 1/3 din inaltimea ei. Pentru cozonaci mai indesati se umplu formele pina la jumatate. Formele se pregatesc in felul urmator: se acopera fundul cu hirtie alba unsa pe o parte si alta cu unt, iar peretii se ung bine cu unt topit si apoi sleit. Formele cu aluat se pun la cald si se acopera cu un servet. Cind aluatul a crescut cit inaltimea formei, se unge cu ou batut si se pune la copt la foc potrivit, 50-60 minute. In timpul coptului, formele de cozonaci se vor intoarce cu multa bagare de seama fara sa se scuture. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se vor acoperi cu hirtie udata cu apa. Pentru a incerca daca este gata, se infige in cozonac o surcica subtire: daca, dupa ce se scoate, surcica ramine uscata, cozonacul este gata, daca insa pe surcica se prinde aluat, cozonacul este crud. Dupa ce cozonacul s-a racit se pudreaza cu zahar vanilat.
A doua reteta: in 1 1/2 pahar de lapte cald se moaie drojdia, se adauga 4 pahare de faina si se framinta aluatul. Se pune apoi sarea, zaharul frecat bine cu galbenusurile, untul topit sau margarina, albusurile batute spuma, se amesteca totul, se presara cu faina, se acopera si se pune sa stea peste noapte intr-un loc ferit de curent. Dimineata se adauga restul de faina, vanilie amestecata cu zahar si se framinta aluatul la fel cum s-a descris in prima reteta. Aluatul se acopera si se pune la loc cald sa creasca. Dupa ce a crescut, se adauga stafide, se amesteca si se asaza in forme. In rest se procedeaza la fel cum s-a aratat in prima reteta.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post