Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac aveti nevoie de 1 kg faina extra, 6 oua, 250 g zahar.
Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac, punem faina in vasul in care framantam, facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu doua linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, aromele, smantana si untul. incepem sa framantam, adaugand cate putin lapte caldut, pana cand se dezlipeste aluatul de pe mana. La urma, adaugam cate putin ulei si framantam pana cand terminam uleiul. Lasam la crescut acoperit cu un prosop, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. impartim aluatul in doua parti si facem doi cozonaci umpluti cu nuca, mac, rahat, stafide, branza sau mere, dupa preferinta.
Nuca pentru 2 cozonaci – 400 g nuca macinata, 300 g zahar, coaja de la o lamaie, 4 albusuri batute spuma si putina sare. Se bat albusurile spuma cu zahar, apoi adaugam nuca, lamaia si sarea. Amestecam bine si cu aceasta crema umplem cozonacii; se aseaza in tava, se lasa sa creasca, dupa care se ung cu ou pe deasupra si se dau la cuptor timp de o ora.
Macul - 400 g mac macinat, 300 g zahar, 250 g apa, coaja de lamaie, 3 linguri de ulei, 2 oua, 50 g stafide, putina sare si esenta de rom. Se pune la fiert apa cu zahar, din care se face un sirop legat, adaugam macul, sarea si uleiul, dupa care lasam sa dea cateva clocote, apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit, adaugam lamaia, stafidele, ouale si esenta de rom si amestecam totul foarte bine.
Cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac se serveste dupa ce s-a racit, taiat felii.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post