In primul rand, se bat pana fac spume urmatoarele: 2 galbenuse, un ou intreg, 5-6 plicuri de zahar vanilat, o cana de zahar cu un litru de lapte caldu
In primul rand, se bat pana fac spume urmatoarele: 2 galbenuse, un ou intreg, 5-6 plicuri de zahar vanilat, o cana de zahar cu un litru de lapte caldut
In alt vas se pregatesc 1700 gr faina, o lingurita de sare, 4 plicuri de drojdie uscata, peste care se varsa 50 ml de ulei
Peste astea se adauga amestecul spumos de lapte, si se framanta la robot sau cu mana.
Dupa ce e bine framantat, se intoarce pe spatiul de lucru
Se lasa la dospit 15 minute.
Se imparte in 8 cocutze, care se lasa iarasi 15 minute la dospit.
Intre timp se freaca spumos 250 gr de unt
Se intind cocile pe rand si se ung cu unt.
Se pune umplutura pe fiecare foaie, dupa caz. Eu am facut cu mac, cu stafide, cu ciocolata razuita si cu coaja de lamaie si portocala razuita.
Se impletesc dupa fantezie (minima la mine), se pun in tavi si se mai lasa o ora la dospit
Se coc aproximativ 45 de minute la foc domol.
Dupa ce sunt copti, si lasati sa se ostoiasca oleaca, se fierbe un sirop, apa+zahar+o aroma (eu am pus vanilie, merge foarte bine). Siropul se face dupa gustul fiecaruia de dulce. Eu am pus cam jumate de litru de apa si vreo 10 linguri de zahar, plus 3 vanilii.
Cand sunt racoriti cozonacii, se toarna siropul peste cozonac, direct in tava.Aluatul absoarbe siropul.
Am lasat cozonacei sa bea siropul, si cand au fost reci de-a binelea, si din tava nu mai curgea lichid, i-am varat intr-o punga, cu tava cu tot, pana a doua zi.
Pofta buna!
Reteta Cozonac insiropat a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro
Alte retete de cozonac gasiti aici:
Cozonac impletit,
Cozonaci Babani,
Cozonac Mariana
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post