Cozonac cu portocale si stafide

Se face o maia din patru linguri de lapte care se amesteca bine cu drojdia si cu patru linguri de faina. Se lasa Ia crescut intr-un loc cald pana cand

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 g faina
  • o cana de lapte
  • 4 oua
  • 150 g unt
  • o jumatate de cana de zahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 25 g drojdie
  • 3 galbenusuri
  • 3 lingurite de miere
  • Pentru umplutura: 200 g stafide
  • 2 lingurite de esenta de portocale
  • 150 g coaja de portocala confiata
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de lapte
  • 2 linguri de cacao

Mod de preparare

Se face o maia din patru linguri de lapte care se amesteca bine cu drojdia si cu patru linguri de faina. Se lasa Ia crescut intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul.

Se asaza restul de faina pe o planseta. Se pune Ia mijloc maiaua si se toarna laptele putin cate putin. Untul se pune la topit intr-un vas, iar ouale se freaca cu zaharul.

Se adauga galbenusurile peste faina si se framanta un aluat pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe mana. Se lasa atunci sa creasca, acoperi cu un prosop aproximativ o ora.

Se amesteca laptele cu cacaua si cu zaharul si se pune vasul pe foc. Se amesteca bine, pana cand crema incepe sa se lege, apoi se lasa la racit. Se adauga stafidele, coaja de portocala taiata marunt. Se pune esenta de portocala pentru ca umplutura sa aiba o aroma deosebita.

Aluatul se imparte in jumatati si din fiecare se intinde cate o foaie. Se presara pe fiecare dintre cele doua foi umplutura de stafide intr-un strat cat mai uniform, apoi se ruleaza. Se ung cei doi cozonaci obtinuti cu un amestec de galbenusuri si miere si se dau la cuptor, la foc potrivit in tavi unse cu putin unt.
Alte retete cozonac recomandate

Rulada cu capsuni

Cozonac nuca

Tarta cu visine

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors