Cozonac cu nuca Dobre

Cozonacul cu nuca Dobre este recunoscut pentru cat este de delicios. Poti sa pregatesti aceasta reteta de cozonac cu nuca de Craciun sau pentru orice alta sarbatoare. Iti garantam ca vei avea cei mai buni cozonaci.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluatul de cozonac:
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 10 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 1 varf cutit sare
  • un plic de 30 g zahar vanilat
  • 50 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 200-250 ml ulei pentru framantat aluatul
  • Pentru umplutura de nuca:
  • 300 g nuci macinate
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri esenta de rom
  • o mana de stafide

Mod de preparare

Se pregatesc ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana (faina, zaharul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei). Se cerne faina intr-un castron mare. Se fierbe intr-o cratita 250 ml de lapte cu zaharul, apoi se lasa la racit.
Intr-o alta cratita se pregateste maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa sa creasca la cald. Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute si se adauga ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, care se amesteca putin, se adauga galbenusele frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar, untul topit si la sfarsit aromele(vanilia si romul), apoi se adauga coaja de lamaie si se framanta, adaugand ulei putin cate putin. Se framanta aluatul pana apar bule de aer in coca. Se lasa sa creasca aluatul pentru cozonac la cald circa 40 minute, dupa care se imparte coca in 4 (pentru tavi mai mici).


Cat aluatul creste se pregateste umplutura din nuci, zahar, cacao, esenta de rom, laptele cald si stafidele care au fost puse cel putin pentru 1/2 ora imbibate in lapte si rom si stoarse bine si se amesteca bine pana se obtine un amestec cremos. Se pune umplutura in fiecare bucata si se ruleaza ca un sul, se introduc capetele spre interior si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curenti de aer, se ung cu ou batut si se presara zahar.
Se dau la cuptor si se coc la foc mediu (150 grade C) timp de 40 min. Tavile se umplu pana la jumatate cu aluat, nu mai mult pentru ca la copt cozonacii cresc si daca s-a pus aluat mai mult de jumatatea tavii da pe afara. Pentru a evita arderea, se invelesc tavile cu folie de aluminiu, inainte de a introduce tavile in cuptor. Nu se deschide usa cuptorului de loc primele 20-25 minute. Se verifica cozonacii si atunci cand au prins o culoare frumoasa, se pune o folie de aluminiu sau o hartie umeda deasupra si se continua coacerea 40 min, depinde de cuptoare.


Cozonacii cu nuca Dobre se taie felii si se servesc ca desert alaturi de o ceasca de cafea.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors