Cozonacul bucovinean este o reteta de cozonac perfect. Mare si pufos, cozonacul poate fi facut cu orice umplutura, si nu poate lipsi de la o sarbatoare.
In afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seara inainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie, portocala, esentele, sarea, otetul, galbenusurile si albusurilor, se acopera cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei. Astfel se va intensifica culoarea galbenusurilor si se vor infuza aromele.
Se oparesc 2-3 linguri de faina cu jumatate de cana de lapte clocotit,se amesteca energic sa nu ramana cocoloase, se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu 2 lingurite de zahar si apoi se amesteca cu faina oparita si se lasa sa creasca 15 minute. E important sa nu depasiti timpul, altfel drojdia va pierde din puteri.
Se cerne faina intr-un vas incapator, se adauga galbenusurile cu zahar, 3/4 din lapte(nu puneti tot laptele odata) si topiti separat untul cu uleiul. Omogenizati bine si incepeti sa framantati prin impaturire, adaugand din cand in cand unt topit. Cel mai important factor pentru reusita unui aluat e consistenta lui, fie ca faceti gogosi sau cozonac. El trebuie sa fie moale, usor lipicios pentru ca dupa adaugarea grasimilor sa devina compact, cu un aspect uniform si omogen si elastic: daca apasati cu degetul, aluatul trebuie sa revina repede la forma initiala. una peste alta, nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de framantat, iar daca aveti masina de paine sau robot, si mai bine.
Se pune intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara sau un stergar curat, ferit de variatii mari de temperatura. Fiind un aluat greu, incarcat, ii va lua trei ore sa creasca bine, nu va grabiti, iar daca nu e foarte cald in bucatarie poate si mai bine de atat.
Intre timp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata foarte fin cu zaharul, albusurile spuma tare si esenta de rom. Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua parti( pentru 2 cozonaci) si apoi inca in doua daca vreti sa ii faceti impletiti. Se ung cu multa umplutura pana aproape de margini, se ruleaza, se impletesc si apoi se pun in tavi la crescut inca 45 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu albenus, se presara cu mac si zahar tos si se adauga jumatati de nuci pentru a-i orna.
Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o ora, in functie de cuptor, eu ii incerc cu un betisor pentru frigarui pe care in infing exact in milocul cozonacului. El trebuie sa iasa curat, deloc umed. Daca nu va plac pudrati cu zahar, cand ii scoateti din cuptor, treceti un cub de unt peste coaja ca sa la "faceti fata".
Pofta buna! Reteta Cozonac bucovinean a fost propusa de mireloasa pe forum culinar.ro
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post