Colacii cu mac sunt deliciosi, sunt o varianta individuala a cozonacului, cu mai multa umplutura si usor de pus la pachet.
Se incalzeste laptele, fara sa se fiarba. In doua linguri de lapte, se dizolva drojdia. Faina se cerne intr-un castron adanc si se face o adancitura la mijloc, in care se toarna drojdia, o cana de lapte si un varf de lingurita de sare. Se framanta, adaugand, putin cate putin, uleiul si o jumatate din cantitatea de unt. Apoi, se adauga si trei galbenusuri, framantand in continuare. La sfarsit, se adauga doua albusuri, batute spuma cu o jumatate din cantitatea de zahar. Se acopera castronul cu un servet curat si se lasa Ia caldura, sa creasca, timp de o ora.
Zaharul ramas, impreuna cu cel vanilat, se dizolva in restul de lapte, se adauga pesmetul si macul si se fierb impreuna, lasandu-se sa se ingroase. Dupa aceea, se ia de pe foc si se incorporeaza untul ramas si se lasa sa se raceasca. Se mai framanta putin aluatul, apoi se taie in patru bucati, care se intind in foi. Pe fiecare dintre acestea se asterne cate un strat de umplutura, apoi se ruleaza si se indoaie, formandu-se cercuri care se lipesc. Se ung colacii cu galbenus de ou batut, se presara cu mac si se dau la cuptor, la foc potrivit, intr-o tava unsa bine cu unt.
Colacii cu mac se servesc calzi.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post