Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma. Este un chec care se serveste des in sezonul rece, asta pentru ca atunci dispunem mai mult de ingredientul principal, morcovul..! Atunci cand incepe sa se coaca, emana un parfum de la morcov si de la portocale ametitor. Este un chec pufos si aromat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 4 oua
  • 400 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
  • 450 g faina
  • 100 g nuca taiata marunt
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite praf de copt
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 2 linguri zeama portocale+ coaja rasa
  • 2 lingurite vanilie
  • 1/2 lingurita sare

Mod de preparare

1) Morcovii, dupa ce i-am spalat bine, ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare.

2)Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.

3)Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.

4)Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, coaja de la portocala rasa, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.

5)Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul.

Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula.

6)Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.

7)Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.

Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata.

8)Aprindem cuptorul la 180 grade C,apoi introducem checul, lasandu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.

Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.

Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged, se poate rupe foarte usor sau se sfarama.

Pofta buna!

Specific: Iordania

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors