Chec cu cacao glazurat

Chec cu cacao glazurat este o reteta de prajitura simpla care se face in mai putin de o ora. Pentru aceasta reteta de chec aveti nevoie de faina,

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • o cana si jumatate de faina
  • o cana si jumatate de zahar (nu iese prea dulce dar se mai indulceste dupa pofta cu zaharul pudrat pe deasupra)
  • 6 oua
  • 6 linguri de ulei
  • 2 lingurite de praf de copt
  • jumate lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de cacao
  • esenta de rom sau mai fain
  • de cafea
  • Glazura:
  • 120 gr de ciocolata neagra
  • 8 linguri de smantana pentru frisca (LaDorna am folosit)
  • o cana zahar pudra
  • esenta de cafea
  • un varf de cutit de unt
  • optional o lingura de nuca tocata

Mod de preparare

Checul cu cacao este printre dulciurile care mereu imi amintesc de copilarie.
Cu cantitatile de mai sus am putut face doua checuri, insa tavile pe care le am sunt mai mari decat cele obisnuite de chec, ca atare, desi creste, checul meu nu e foarte gros fiindca pun mai putin aluat in fiecare forma.

Se separa albusurile de galbenusuri. Daca folosesti oua de tara, iti va iesi mai sanatos si mai galben checul, cum am patit eu. Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza in continuare. Se adauga treptat galbenusurile, batute in prealabil. Se adauga cele 6 linguri de ulei. Se incorporeaza si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Se ung formele de chec cu unt si apoi se presara faina sau se pune hartie de copt. Se toarna compozitia in forme, pastrandu-se cateva linguri care apoi se amesteca cu 2 linguri de cacao. Atentie insa caci compozitia cu cacao este mai grea si se lasa la fund, ca atare nu trebuie sa fie prea multa. Se pune in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de min sau pana cand scobitoarea iese curata.

Cu 5 min inainte de a scoate checul, te poti apuca de glazura, punand intr-un ibric ciocolata cu untul la bain-marie. Cand s-au topit adaugi smantana, zaharul, esenta si amesteci repede si bine. Scoti checurile din forma, pe un gratar cu foaie de copt pe el (ca sa nu murdaresti de jur-imprejur) si torni imediat glazura peste ele, lasand sa se scurga in voie pe peste tot.


Presari nuca si lasi sa se raceasca la temperatura camerei pentru ca glazura sa isi pastreze luciul, dupa care checul cu cacao glazurat poate fi servit.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors