Rahat Lokum

1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa. Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul. 2

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 lb= 454 g glucoza (cca.230 g corn syrup)
  • 5 1/2 lb zahar granulat= 2500 g (1250 g)
  • 3/4 lb amidon = 340 g (170 g)
  • sucul de la o lamaie (1/2 lamaie)
  • 1 lingurita mastic pudra (n-am avut)
  • 3 linguri apa de roze sau de flori de portocal (1 1/2 lingura apa de roze)
  • 3-4 oz. = cca 100 g migdale sau fistic maruntit (n-am pus)
  • colorant alimentar
  • dupa preferinta
  • zahar pudra si amidon pentru pudrat
  • 2 cani apa = 480 ml (240 ml) - pentru amestecul de zahar si glucoza
  • 6 cani apa = 1440 ml (720 ml) - pentru amestecul de amidon si crema de tartar
  • In paranteza sunt trecute cantitati pentru jumatate de compozitie
  • In plus eu am adaugat si 1 lingurita crema de tartar

Mod de preparare

1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa.

Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul.

2. Cu un servetel umed se sterg, din cand in cand, cristalele de zahar care se formeaza pe peretii cratitei.

Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu crema tartar, apoi se adauga pe rand, 3 cani (720 ml) apa. Se da la foc mic pana fierbe si devine o pasta alba fina (de consistenta unei budinci). Eu am pus-o la bain-marie (ca sa nu se prinda).Eu am pus, pe rand, 2-3 polonice in siropul de zahar peste pasta de amidon, si cand s-a subtiat bine, am turnat-o peste restul de sirop de zahar.

3. Se pune cratita neacoperita la foc foarte mic, constant si se lasa sa fiarba 3 ore, amestecand din cand in cand (incepand a amesteca mai des cam dupa o ora si jumatate, deoarece incepe sa se ingroase).Daca focul este prea mare, compozitia tinde sa se caramelizeze pe fundul cratitei.

Se foloseste o lingura de lemn.

Succesul retetei depinde de durata fierberii (3 ore) iar amestecul trebuie sa ajunga la consistenta potrivita, adica atunci cand este luata o bobita intre doua degete, si se strang si departeaza degetele se intind firisoare elastice, este gumos.

4. Se adauga sucul de lamaie, aromele (banuiesc ca se pot folosi si alte esente in afara de apa de roze sau de flori de portocal), masticul (pentru cine are, si care se macina impreuna cu putin zahar granulat, pentru a deveni bine pudra).

5. Se adauga si colorantii. Eu am impartit compozitia in 2, intr-una am adaugat cateva picaturi de colorant rosu, in cealalta verde. Fiecare se mai pune putin la foc sa dea cateva clocote. Apoi se da deoparte si se adauga migdalele sau fisticul (pe care eu, de data asta nu le-am pus).

6. Intre timp am uns doua tavi (20x20 cm) cu ulei, apoi le-am imbracat cu folie de aluminiu pe care am uns-o, de asemenea cu ulei.Si am turnat cele doua compozitii.

7. Se lasa cel putin 24 ore inainte de a se taia. Cu un cutit ascutit se taie bucatelecare se dau prin zahar pudra.Tavile se pun intr-un loc uscat si racoros, pentru ca rahatul sa prinda crusta. Se lasa 3-4 zile, intorcand din cand in cand bucatelele de rahat, astfel incat sa fie pudrate tot timpul cu zahar (daca mai este nevoie, se mai adauga).
Pofta buna!

Reteta Rahat Lokum a fost propusa de Daneza13 pe forum culinar.ro

Alte retete de dulciuri turcesti gasiti aici:

Baclava cu mere,

Simanku,

Kabak Tatlisi

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors