Taitei subtiri

Intai ungem cu unt si presaram cu pesmet o tava emailata mai mica. Apoi maruntim cu ustensila de zdrobit cartofii sau cu masina de tocat carne, 500 gr

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr branza vaci
  • 120 gr faina
  • 1 ou
  • 2 galbenusuri
  • 10 gr zahar brun
  • 100 gr unt
  • 10 gr zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 200 ml smantana
  • 40 gr stafide
  • pesmet pentru tapetat tava
  • sare

Mod de preparare

Intai ungem cu unt si presaram cu pesmet o tava emailata mai mica.

Apoi maruntim cu ustensila de zdrobit cartofii sau cu masina de tocat carne, 500 gr branza de vaci. Adaugam 120 grame faina, 2 galbenusuri, 10 grame zahar brun, un sfert lingurita de sare si amestecam bine. Nu prea mult, caci se inmoaie. Daca branza a fost apoasa si aluatul se lipeste, mai punem putina faina. Daca branza e prea uscata, se inmoaie aluatul cu putina smanatana.

Punem intr-un vas cu pereti subtiri, pe gaz, 4 litri de apa la fiert.

Intindem din aluat o foaie de 1 cm. Apoi taiem fasii de 3-4 cm latime si taiem bucati de marimea degetului mic. Cand apa fierbe in clocot, punem o lingurita de sare si punem taiteii in ea. Cand incep sa se ridice deasupra apei, amestecam cu grija ca nu cumva sa ramana si pe fundul vasului si sa se lipeasca.

Fierbem aproximativ 10 minute, pana cand se inmoaie toti taiteii. Ca sa fim siguri ca s-au inmuiat, taiem in doua si gustam. Daca sunt fierti si in interior, ii scoatem si ii scurgem bine. Lasam sa se raceasca.

In acest timp, 80 grame unt se amesteca spuma cu 10 grame zahar vanilat, un galbenus de ou si coaja de la o lamaie, apoi amestecam bine cu 200 ml smantana si 40 grame stafide bine spalate.

Albusul ramas il batem spuma tare si il incorporam in amestec. In sfarsit, amestecul dulce il amestecam cu taiteii fierti, si totul il asezam in tava emailata, unsa si tapetata cu pesmet.

Asezam in cuptorul preincalzit si coacem 50 minute, pana cand se rumeneste deasupra. Se serveste cald.

Se pastreaza in frigider. A doua zi se taie cuburi si se incalzeste in cuptorul cu mocrounde sau in grill.

Acest fel de taitei se poate si praji in grasime, este la fel de bun ca si fiert, sau facut pane.
Pofta buna!

Va recomandam si alte retete de dulciuri:

Desert cu capsuni

Crema de zahar ars cu mere

Strudel cu visine

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors