Poale-n brau cu branza dulce si stafide

O reteta traditionala romaneasca din zona Moldovei. "Poale-n brau” cu branza dulce si stafide sau branzoaice, cum li se mai zice, numai bune de savurat calde, in zilele friguroase.

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 oua
  • Aluatul:
  • circa 600 grame de faina (dar depinde de faina
  • poate fi mai mult sau mai putin)
  • 7 gr. drojdie uscata (1 plic Dr. Oetker)
  • 120 gr. zahar
  • un pahar de lapte (200 ml)
  • 50 ml ulei (sau unt)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 250 gr. branza de vaci proaspata
  • 2 oua
  • 100 gr. stafide
  • 120 gr. zahar pudra
  • esenta de rom
  • Pentru uns (inainte de a se coace):
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de lapte
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apa si 4 linguri de zahar (cu acest sirop se ung dupa ce se scot din cuptor)

Mod de preparare

Aluatul l-am pregatit asa:

Am topit zaharul in lapte caldut. Am batut putin ouale. Apoi, intr-un vas mai mare, am amestecat faina cu drojdia si am adaugat pe rand celelelalte ingrediente: ouale batute, laptele cu zaharul topit, uleiul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.

Am mai adaugat faina pana cand am obtinut un aluat care nu se lipeste de maini.

Am acoperit vasul cu un prosop si am lasat la dospit, la cald, pana compozitia si-a dublat volumul.

Intre timp, am pregatit umplutura, amestecand branza de vaci cu ouale, stafidele, zaharul si esenta de rom.

Cand aluatul a dospit, l-am impartit in 10 bile si am inceput sa pregatesc branzoaicele.

Am luat fiecare bila pe rand, am intins-o putin cu sucitorul (cam 10-15 cm diametrul) si am pus in mijloc o lingura de compozitie. Apoi am impachetat in forma de plic avand grija ca ultima data sa lipesc bine aluatul ca sa nu se desfaca la copt.

Am pus branzoaicele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am mai lasat o jumatate de ora la dospit.

Dupa care le-am uns cu galbenus si lapte si le-am dat la cuptor circa 30-40 de min. (pana s-au rumenit frumos).

Cand s-au copt, le-am scos din cuptor si imediat le-am uns cu siropul preparat din apa si zahar.

Sunt foarte bune servite calde!

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba taraneasca de vacuta

Ciorba taraneasca de vacuta
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce