O placinta delicioasa.
Intr-un castron punem faina, drojdia, zaharul, coaja de la portocala si oul batut.
Intr-un ibric punem laptele la incalzit impreuna cu untul taiat cubulete.Laptele doar se incalzeste putin, sa nu fie foarte fierbinte ca se opareste faina si nu mai creste aluatul.
Se adauga putin cate putin peste faina, punem si praful de sare si framantam aluatul pentru 10 minute.
Daca mai este nevoie se mai adauga faina,aluatul trebuie sa fie nelipicios. Se unge cu ulei si se pune la loc cald pentru cel putin 1 ora. Merele se dau pe razatoarea mare. Intr-o craticioara punem untul, zaharul si esentele pe foc, se amesteca pana se dilueaza zaharul dupa care adaugam si merele curatate.
Se lasa la foc mic, se amesteca din cand in cand si se lasa cam 10 minute pana scade zeama.
Aluatul se imparte in doua, la fel si umplutura. Pe masa de lucru se pudreaza faina,se intinde aluatul in forma de dreptunghi. Se imparte in 3 aluatul, fara sa se taie,partile de pe margini se cresteaza fasiute.
In mijloc se pune umplutura de mere rece. Fasiile laterale se pun in forma de X.
Se pun intr-o tava tapetata cu ulei si faina sau intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se pun placintele in tava, se ung cu ou si se mai lasa la cald 30 minute. Se dau in cuptorul preincalzit pana se rumeneste deaupra.