Pentru pirosti din aluat dospit se cerne intr-un vas faina si se face loc la mijloc. Separat se face o plamadeala din drojdie, o lingura de zahar, ceasca de lapte caldut.
Pentru pirosti din aluat dospit se cerne intr-un vas faina si se face loc la mijloc. Separat se face o plamadeala din drojdie, o lingura de zahar, ceasca de lapte caldut si un pumn de faina. Se lasa la cald sa creasca. Cand plamadeala a crescut, se rastoarna in vasul cu faina, se adauga oul, sarea, o lingura de unt sau de untura si atata lapte caldut, cat sa se obtina un aluat potrivit de tare. Se framanta bine pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini. Se lasa la cald sa creasca, dupa ce s-a presarat deasupra putina faina.
Cand a crescut, se rastoarna pe masa de aluat presarata cu faina, se imparte in doua si se intind pe rand foile groase de un deget. Se taie forme rotunde de marimea unui pahar, se pune umplutura, se indoaie in doua, strangand bine marginile intre degete, astfel incat muchia sa ramana deasupra, iar cele doua capete se intorc dedesubt. Se lasa sa creasca pe un servet presarat cu faina si se coc apoi la cuptor, la foc potrivit, sau se prajesc in untura multa, foarte fierbinte.
Umplutura pentru pirosti din aluat dospit poate fi pregatita cu carne, branza, ciuperci, piure de cartofi amestecat cu ceapa prajita, creier etc.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios