Mucenici moldovenesti este o reteta traditional romaneasca. Mucenicii se pregatesc in fiecare an pe data de 9 martie.
Pentru aluat de face intai maiaua astfel: drojdia o amestecam cu zaharul intr-o canita cu 3 linguri de apa calduta; amestecam bine apoi punem 3 linguri de faina si amestecam din nou. Daca este prea gros mai adaugam apa calduta; lasam la dospit pe calorifer cam 10-15 min.
Intr-un castron mai mare cernem faina, facem un cuib si in el punem pe rand uleiul, zaharul vanilat, sarea, rom-ul si maiaua si amestecam incet; treptat punem si apa calduta si amestecam pana ce obtinem un aluat; framantam aluatul pana se desprinde de pe maini. Lasam la dospit 1 ora, in castronul acoperit cu un prosop curat de bucatarie, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.
Dupa ce a crescut aluatul, luam cu mana bucati din el si facem suluri subtiri, unim capetele si formama un cerc pe care il rasucim la jumatate formand cifra 8 sau ca si in imaginile de mai jos, formand litera S cu capetii mai stransi.
Asezam mucenicii in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa creasca cam 15-20 minute, dupa care ii ungem pe deasupra cu sirop (3 lg zahar amestecat cu 100 ml apa)si ii dam la cuptor pana ce se rumenesc frumos.
Pentru sirop: fierbem pe foc apa cu zaharul si mierea pana se leaga un sirop;
Scoatem mucenicii copti, ii lasam putin sa se racoreasca apoi ii inmuiem in acest sirop pe ambele parti si ii asezam intr-o tava, apoi presaram nuca macinata deasupra lor. Daca a mai ramas sirop il turnam si pe el deasupra, peste nuca macinata.
Mucenicii se servesc cu un pahar de vin de casa.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post