Branzoaice

Branzoaicele sarate sunt o gustare delicioasa, se prepara usor, si ti se topesc pur si simplu in gura. Se pot umple cu branza dulce sau sarata.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 450 g faina
  • 2 oua
  • 3 linguri ulei
  • 1 pahar cu lapte cald
  • 50 g drojdie
  • 4 linguri zahar
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • un praf de sare
  • Umplutura:
  • 250 g branza vaca
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura cu varf de gris
  • coaja rasa de lamaie.

Mod de preparare

Daca vrei sa pregatesti branzoaice, ai nevoie de faina, branza, zahar si drojdie. Reteta este foarte buna si usor de preparat. Dupa ce cantariti faina o cerneti in castron. Apoi, intr-un pahar mai mare desfacem (faramitam) cele 2 cuburi de drojdie, punem o lingura din cantitatea de zahar si 2 linguri de lapte cald, apoi punem maiaua in mijlocul fainii, intr-un crater facut in prealabil. Dupa 5-10 minute maiaua se va bulbuca. Apoi peste maiaua si faina din castron adaugam ouale intregi, laptele, zaharul, zaharul vanilat, praful de sare, uleiul nu-l punem inca. Bagam lingura de lemn in functiune si incepem sa amestecam cand s-au omogenizat in castron, adaugati si uleiul, amestecand in continuare. Daca aluatul se lipeste de castron, incepeti sa mai adaugati faina, dar cate putin si amestecati tot timpul.

Urmatarea etapa: framantare

Trebuie sa obtineti un aluat maleabil, nelipicios, pe care atunci cand apasati cu degetul trebuie sa-si revina. Nu fiti tentate sa puneti mai multa faina, numai ca sa va fie mai usor la framantat, deci cu grija. Ca sa va fie mai usor, puneti aluatul pe masa pe care ati presarat faina si-l framantati (ungeti-va mainile cu ulei cand il framantati, e mai usor!). Dupa ce-l framantati, puneti aluatul intr-un castron si lasati-l la loc cald pt cel putin 30-40 min ( eu l-am bagat la cuptorul incins la 35 grade).
Cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura.
Intr-un castron punem branza, zaharul, grisul, coaja rasa de lamaie, si galbenusurile. Incepem sa pasam cu o furculita. Adaugam albusurile batute spuma cu o lingura de lemn. Albusurile batute le inglobati usurel cu lingura, daca vreti puneti si stafide. Apoi umplutura pregatita, o dati deoparte si va indreptati privirea catre aluatul din castron, vedeti la ce nivel a ajuns. Nu mai framantati inca o data aluatul, nu este nevoie. Aluatul il intindeti pe masa (data putin cu faina), intr-o foaie. Aluatul trebuie sa fie inalt cam de 1/2 cm. Taiati in patrate egale. Tehnica de impaturire e simpla: se pune o lingura de branza inauntru, si dupa aia uniti colturile, ca o scrisoare. Dupa ce impaturiti branzoaicele, mai lasati-le afara, undeva la loc cald, cam 20-25 min, ca sa mai creasca putin, astfel se vor bulbuca mai mult la cuptor. Le ungeti cu un galbenus de ou amestecat cu vreo 3-4 linguri de lapte si le dati la cuptor la 175 grade, la mijlocul cuptorului, pt 30-35 min.


Branzoaicele se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc caldute.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors