Aluat de cozonac

Pentru aluat de cozonaci se moaie drojdia cu putin lapte caldut si o bucatica de zahar. Se oparesc intr-o oala mica 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • lapte cat se cere (circa 1/2 litru)
  • 1 lingura rom
  • vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1 lingurita rasa de sare.

Mod de preparare

Pentru aluat de cozonaci se moaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Se oparesc intr-o oala mica 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit maiaua atat cat sufera degetul introdus in ea, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa  creasca. in acest timp, se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa-se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau daca este tos, cernut printr-o sita fina si turnat cate putin peste galbenusuri.
Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa. Cand plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, putin cate putin, untul topit, cald, iar daca aluatul pare prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se asaza la cald, departe de usa sau de fereastra, si se lasa sa creasca circa doua trei, ore.
Cand a crescut destul,se unge mana cu unt, se iau bucati din cozonac, se impletesc pe masa de aluat presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca cozonacul tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit si se tin circa o ora. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framantat se pot adauga si stafide fara samburi, dupa ce au fost alese, spalate si sterse intr-un servet.


Cozonacul se poate servi rece sau cald.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors