Este un aluat foarte bun pentru placinta sau rulouri cu branza, fructe sau carne, pentru saleuri, cornulete cu sunca, foaie pentru drob etc.
Branza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu varf de sare (10 g), se amesteca bine, apoi se framanta cu faina timp de 5-6 minute; astfel aluatul va fi mai vartos. Branza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultand bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezindu-l. Aluatul framantat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pana dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga, ca sa nu se usuce). Daca aluatul framantat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cand se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el). Pentru toate aluaturile cu branza de vaci, iaurt sau smantana care au fost framantate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultind bioxid de carbon care se dilata la copt).
Aluatul se poate folosi apoi la diferite preparate dulci sau sarate.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post