Zacusca de ghebe

Se curata ceapa, se taie in doua si se lasa o ora in apa rece, ca sa-si piarda toxinele. Se toaca marunt si se pune cu 1 l de ulei intr-un vas mare cu

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 kg ghebe curatate
  • 2 kg ceapa
  • 1 l ulei
  • 6 kg gogosari
  • 3 kg rosii
  • sare
  • piper boabe
  • foaie de dafin
  • usturoi

Mod de preparare

Se curata ceapa, se taie in doua si se lasa o ora in apa rece, ca sa-si piarda toxinele. Se toaca marunt si se pune cu 1 l de ulei intr-un vas mare cu pereti dubli, de preferinta un vas de tuci. Se lasa ceapa sa fiarba pana cand se inmoaie. Gogosarii se coc cu o seara inainte si se curata de coaja. Se taie felii subtiri si se pun peste ceapa, se lasa sa fiarba o ora, dupa care se adauga ghebele spalate in multe ape si clocotite 5 minute. Ghebele se pun peste amestecul de ceapa si ardei, tocate marunt sau taiate bucati mai mari. Separat se dau rosiile prin sita sau prin masina speciala, se fierbe sucul obtinut o jumatate de ora, dupa care se pune peste ghebe. Amestecul se fierbe cu piper boabe, usturoi tocat si o foaie de dafin, pana cand scade de tot. Se fierbe pe foc mic, sub supraveghere, pentru ca atunci cand se ingroasa, se prinde usor pe fundul vasului. Zacusca se toarna fierbinte in borcane calde si se leaga cu celofan pus in doua. Se invelesc borcanele in paturi unde se tin 24 de ore. Se pastreaza la rece, deoarece zacusca este un produs perisabil.
Se serveste ca aperitiv.

Alte aperitive:

Zacusca cu ciuperci

Zacusca cu fasole

Zacusca de legume

Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi

Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...

Friptura asortata pentru masa de Craciun

Aceasta friptura este preferata mea la masele de Craciun si Revelion.

Fursecuri vanilate cu portocala

Pentru Mos Craciun am pregatit niste fursecuri la care am ravnit demult. M-am inspirat de la Jamila Cuisine.

Parteneri
Gustos.RO

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea