In urma cu ceva ani cand am facut aceasta zacusca pentru prima data,toata familia a ramas placut impresionata de gustul ei iar de atunci,nu-mi lipseste din camara
Fasolea curatata,spalata,se pune la fiert iar dupa 30min se scurge,se clateste,si se pune din nou pe foc,impreuna cu o ceapa curatata si taiata in sferturi si 2frunze de dafin.
Dupa ce a fiert foarte bine,se scoate dafinul,se scuge,iar dupa ce s-a racit se paseaza cu blenderul vertical apoi se lasa deoparte acoperita
In cratita de tuci cu ulei incins,se pune ceapa,morcovul,ardeiii si kapia si iuti,usturoiul pisat,toate curatate,spalate si trecute prin masina de tocat
Se lasa pe foc amestecand din cand in cand iar dupa ce a scazut,se adauga bulionul, rosiile spalate,la fel trecute prin masina de tocat apoi prin sita pentru a elimina semintele;dupa 20-30min se adauga fasolea,cimbru,sare,piper daca mai e nevoie iar dupa omogenizarea compozitiei,se da vasul la cuptor pentru 1h
Dupa ce uleiul a iesit la suprafata,semn ca zacusca este gata,se potriveste de gust,se pune in borcane curate,se infileteaza bine capacele apoi se pun borcanele intr-o oala pe fundul careia se pune un prosop de bucatarie;se fierb 40min din momentul in care incepe sa fiarba apa,se lasa in oala sa se raceasca,apoi a doua zi se depoziteaza la camara.