Varza murata cu gutui

Pentru a face varza murata cu gutui intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele si dam pe rindea 5 kg de varza curatata.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5 kg varza
  • 3-4 felii de gutui
  • foi de dafin
  • cateva fire de hrean
  • 2-3 ardei iuti
  • 1 lingurita boabe piper
  • 100 gr sare

Mod de preparare

Varza murata cu gutui are un gust foarte bun. Trebuie sa alegeti verze potruvite ca dimensiune, pentru ca apoi sa va fie mai usor. Intai spalam un borcan de 5 l sau doua borcane de 2,7 l. Inlaturand cocenele, dam pe rindea 5 kg de varza curatata, cu capatana tare, obtinand fire de 1,5 mm. Presaram 100 g de sare, 1 lingurita de boabe de piper si amestecam bine. Amatorii gusturilor picante pot adauga si 3-4 felii de gutui. Apoi adaugam cate putin in borcan si presam uniform pana eliminam spatiile goale. Punem intre ele, la fiecare litru, 4-5 foi de dafin, 2 fire subtiri de hrean crapate in doua si 2-3 ardei iuti.

 

In partea superioara a borcanului putem pune si cateva frunze intregi. Inainte insa taiem nervurile si le punem una peste alta. La sfarsit acoperim frunzele cu un strat subtire de varza razuita. Daca varza bine presata nu lasa sufienta zeama dupa 2 zile, atunci umplem borcanul cu putina apa calduta sterilizata prin fierbere, apoi o lasam sa fermenteze si astupam borcanul. Inainte de a incepe fermentarea, apasam ultimul strat de varza cu 2 spatule din lemn puse in forma de cruce, sa nu ajunga pe suprafata zemei si sa se innegreasca. Fermantatia verzei dureaza mai mult decat al celorlaltor legume.

 

Cu toate acestea, dupa 3-4 zile, punem celofanul pe borcan, deoarece, daca asteptam sfarsitul fermentarii, se inmoaie si devine dezgustatoare. Inainte sa punem celofanul, adunam spuma de la suprafata si apasam cu o lingura ultimul strat de varza murata, pentru ca ulterior sa avem mai putin dioxid de carbon de inlaturat de sub celofan.


Vara murata poate fi folosita pentru a face sarmale, varza umpluta sau varza ala Cluj.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors