Reteta munteneasca de gogosari murati

Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm. Feliile d

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • trei borcane a cate 3 litri
  • 10 kilograme gogosari
  • o legatura de frunze de telina
  • marar uscat
  • noua foi de dafin
  • trei pachete mici boabe de piper
  • trei cu bobite de mustar
  • trei radacini de hrean
  • un kilogram de zahar/un borcan de 200 ml cu miere
  • 1 litru otet
  • noua linguri cu sare de bucatarie

Mod de preparare

Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm.

Feliile de gogosari se aseaza intr-o oala de 10 l, in straturi de 10 cm grosime.

Peste fiecare strat se presara parte din zahar sau se pun 2-3 linguri cu miere si 2 linguri cu sare de bucatarie.

La sfarsit se toarna tot otetul.

Oala astfel pregatita cu felii in straturi se acopera cu un capac si se lasa la rece, in camara, pana a doua zi ( cam 24 ore ) cand vom constata ca gogosarii au lasat atata zeama pana sunt aproape acoperiti.

A doua zi se aseaza gogosarii in cele trei borcane care au fost bine spalate si sterilizate la cuptor se adauga celelalte ingrediente: foi de telina la fundul borcanului si deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) si felii de hrean la margine asa incat sa constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper cate un pachetel la fiecare borcan, puse printre straturi alaturi de bobitele de mustar.

Dupa ce s-au asezat asa incat sa nu fie nici prea indesati si nici prea afanati, se toarna solutia care a ramas in oala peste ei, se mai pun frunze de telina si betele de marar uscat, se lasa in camara pana a doua zi sa scada lichidul dupa ce ies bulele de aer. Dupa o alta zi se completeaza lichidul din ceea ce a ramas cu o zi inainte, se pune capacul metalic ermetic sau se leaga foarte strans cu celofan si se pune in camara, la loc rece, 16-18 grade celsius.
Alaturi de fripturi, oua jumari sau ochiri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors