Harbuji (pepeni verzi)murati, cu friptura de cocos de tara

reteta din zona Moldovei

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • frunze de telina
  • Ingrediente pentru muraturi :
  • harbuji (pepeni verzi)-denumire zona Moldovei
  • castraveti
  • gogonele
  • radacini de hrean
  • radacini de telina
  • tufe de marar
  • morcovi
  • mere
  • sare-1 lg sare/1 l apa
  • zahar-2 lg zahar/1 l apa
  • frunze de telina
  • crengute de stejar
  • Ingrediente pentru friptura de cocos de tara:
  • 1 cocos de tara, mare si frumos
  • 300 ml must din struguri albi
  • 1 lingura condimente carne de pui
  • 2 linguri de bulion de gogosari
  • Ingrediente pentru mamaliguta:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • 200 gr malai

Mod de preparare

Se asaza la baza butoiului un strat de radacini de hrean, tufe de marar, crengute de stejar, radacini de telina, se adauga cate un strat de harbuji, unul de mere, unul de morcovi, unul de gogonele, unul de castraveti si iarasi hrean, telina, marar, stejar si cate un rand de legume mai sus mentionate, pana cand ajungem la marginea butoiului.

Peste legume se asaza un strat de marar, unul de frunze de telina si restul de radacini de hrean si telina. Se pune in apa sare, zahar, se amesteca pana la topire si se adauga peste legume, se pune un capac si din cand in cand, se face pitrocirea. Cel mai usor se face punand un capat al unui furtun pe fundul butoiului si un capat sa fie afara si pe capatul lasat afara, se introduce aer prin suflare. Unii fac pitrocirea prin scoaterea completa a lichidului si introducerea lui in butoi. Mi se pare cam greoaie aceasta activitate, cea cu furtunul de cauciuc este mult mai simpla. Dupa cateva saptamani se pot consuma muraturile.


Mod de preparare pentru friptura de cocos:

Se pune cocosul bucati intr-un vas, se adauga bulionul de gogosari, sare, condimente, must si se lasa peste noapte, apoi se pune in tava si se da la cuptor pana cand se rumeneste frumos.


Mod de preparare pentru mamaliguta:

Se pune apa cu sare si putin malai la fiert si cand apa fierbe, se toarna malai in ploaie amestecand cu culisarul (facaletul) sau cu un tel pana cand se dezlipeste mamaliga de pe vas si se rastoarna pe un platou.

Sa aveti pofta, dragilor!


Explicatie:

-harbuji- pepeni verzi

-culisar- facalet, melesteu

-pitrocire- aerisirea lichidului din muraturi

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Tortul de ziua mea! Un tort elegant, frumos, gustos si foarte laudat...aromele spun totul!!!

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce