Eu una recunosc ca prima data cand am auzit de nuci verzi murate, m-am uitat cam ciudat si m-am gandit "Oare ce-o mai fi si gaselnita asta?" Ma gandeam eu ca asa ceva nu s-a mai auzit prin partile noastre, desi debordam de nuci verzi, pe care le folosim cu precadere in dulceturi. Dar stiind ca sunt atat de apreciate in preparatele dulci, ideea de murare mi s-a parut cel putin bizara. Si totusi, dupa ce le-am preparat (oarecum cu jumatate de inima), am avut rabdare sa stea destul la macerat..am d
Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.
Atentie, totusi: aceste nu sunt muraturi, ci condimente; 1 nuca murata taiata in feliute subtiri ajunge la 2 portii de mancare!
O sa fiti, poate, mirati, cum am fost si eu sa aud ca nucile verzi nu sunt defel o "inventie" noua...si nicidecum o noutate, ele fiind folosite de vechii persi (!), iar primele dovezi ale utilizarii lor in bucatarie dateaza de acum...8.000 de ani (in Iran), ba chiar si bucataria vechii Anglii este la curent cu asa ceva (se pare ca insusi Charles Dickens le nominalizeaza in "Documentele Clubului Pickwick"). Din pacate, insa, interesul s-a pierdut odata cu trecerea timpului, iar nucile verzi murate au cam cazut in uitarea maselor.
Cum le-am preparat eu:
Cu putin ajutor, am cules nucile verzi ajunse la marimea lor maxima (sfarsitul lunii iunie pare a fi perioada ideala de culegere a lor), le-am spalat, apoi le-am intepat cu un ac in mai multe locuri, dupa care le-am asezat intr-un borcan de sticla destul de incapator. Peste ele am turnat saramura si am pus capacul. Nucile se lasa in aceasta solutie salina aprox 3 saptamani, timp in care mai agitam borcanul din cand in cand.
Dupa trecerea timpului (destul de greu cu asteptarea), le-am scos, le-am trecut prin jet de apa rece, dupa care le-am lasat la aer inca 2-3 zile. Actiunea saramurii si ce a aerului a facut ca ele sa devina aproape negre la culoare--eu n-am avut rabdare sa le las mai mult la aer, sa se innegreasca de tot (scuzati calitatea pozelor, care nu reflecta fidel culorile)
Din aceasta cauza le-am si numit "trufe romanesti", nu stiu daca ar fi corect sau nu, dar mie asta mi-a inspirat vederea lor.
Acum e momentul pt. ultima operatiune: introducerea nucilor din nou in borcan, adaugarea mirodeniilor (boabe de coriandru, mustar, piper, 2-3 catei de usturoi, ardei iute rosu si cateva frunze de visin) si umplerea borcanului cu otet (eu am pus otet de casa inchis la culoare).
Se lasa la macerat inca 2 saptamani, dupa care sunt gata de utilizat (eu am preferat sa le las cca 2 luni, pt. ca aromele sa se intrepatrunda bine de tot).
Enjoy!
Nucile verzi murate se folosesc in diverse mancaruri cu carne.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post