Tocana de legume cu dovlecei

Dovleceii sunt preferatele mele , am o gradina mica , dar dovleceii nu pot lipsii . Avand o recolta frumoasa m-am gandit sa fac si pentru iarna. Va recomand sa folositi dovlecei si la zacusca ,pe linga vinete pentru ca sunt mai usor de digerat .

Portii
6
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcovi
  • 2 kg ardei capia si gogosari
  • 3 kg dovlecei :dupa ce au fost curatate
  • 500 g orez
  • Frunze de patrunjel
  • marar
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Spalam legumele, ardeii se sterg si se coc in cuptor , dovleceii ii taiem cubulete, punem sare pe ei si lasam sa stea 30 minute ca sa lase zeama.

Ardeii cand sunt copti curatam de coaja si cotore si taiem fasii.

Morcovii se dau pe razatoarea mare .

Rosiile se curata de coaja ( se scufunda in apa fierbinte ,apoi in apa rece ) se taie cubulete , se pun in strecuratoare pana la folosire .

Ceapa se taie marunt .

Orezul se spala in 3-4 ape alternand apa rece cu apa calada , apoi se pune la fiert in apa rece( de 3 ori cantitatea de apa ) de la inceputul fierberii lasam 10 minute sa clocoteasca , apoi stingem focul si acoperim cu capac lasam sa stea 20-30 minute dupa care clatim cu apa rece si strecuram .Spalam 12-13 borcane 700 g si punem in cuptor pentru sterilizare .Aceste operatiun tin de pregatire , acum sa trecem la gatit .

Intr-o cratita incapatoare ( 15 l) incingem uleiul si adaugam ceapa taiata marunt .Lasam sa se caleasca pana cand devine galben auriu ,adaugam morcovii razuiti amestecam 5- 6 minute apoi adaugam o cescuta mica de apa , acoperim cu un capac si lasam sa fiarba in continuare inca 10-15 minute .Adaugam ardeii cu gogosarii , amestecam, dupa care punem dovleceii si rosiile scurse , acoperim si lasam sa fiarba sub capac 30-40 minute .Cand scade zeama punem orezul si mai fierbem 15 minute , se condimenteaza cu sare, piper si frunze de patrunjel si marar . Se stinge focul si se pune fierbinti in borcane incalzite bine in cuptor. Se fileteaza si se pune intre paturi se lasa pana a doua zi. Pentru mai multa siguranta a doua zi se pune iarasi la sterilizat in baie de apa , fierbem 20 minute de cand incepe sa fiarba , apoi iar acoperim cu paturi si lasam sa se raceasca .Se eticheteaza si pot fii puse in camara.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Bucataras.RO

Omleta cu ciuperci fripte

Cu riscul de a imi sari in cap Madame impotriva prajelilor, am pregatit pentru BBk o omleta coapta, cu ciupercute, tare buna....

Omleta cu ciuperci fripte
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce