Ghebe tomnatice sau latineste Armillaria mellea , chiar daca este o specie parazita care creste in tufe pe arbori vii la baza lor sau pe trunchiuri in putrefactie, in padurile de foiase, sunt foarte delicioase, gatite sub diverse forme, eu am ales sa fac o salata care se poate consuma pe tot parcursul iernii, atat ca si garnitura cat si simpli, desfaci borcanul si te ospatezi.....
Incepem cu ce este mai migalos, adica curatatul si spalatul ghebelor. Le spalam in mai multe ape sa scapam de impuritati, apoi punem pe foc o oala cu apa si sare si cand a inceput sa clocoteasca, punem ghebele spalate, le lasam sa fiarba cca. 30 min la foc domol, apoi le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga.
Ne apucam sa curatam legumele, ceapa o taiem solzisori, morcovul il dam pe razatoarea mare, iar ardeiul il taiem julien.
Intr-o oala incapatoare punem apa, oretul, uleiul, zaharul, sarea, piperul, boabele de mustar si foile de dafin si asezam oala pe foc sa dea in clocot, cand a inceput sa clocoteasca, punem ceapa si o lasam cca 4-5 min, apoi adaugam morcovul si ardeiul si mai lasam sa fiarba cca. 5 min, la final adaugam ghebele si lasam sa fiarba cca. 8 min. Apoi stingem focul, scoatem foaia de dafin si asezam in borcane, la final le umplem cu zeama in care au fiert. Se capacesc bine si se acopera cu o patura, se lasa la racit pana a doua zi.
Sa aveti pofta !