Pentru peltea de mere se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase se sfarama la fiert si dau o peltea tulbure.
Pentru peltea de mere se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase se sfarama la fiert si dau o peltea tulbure. Se spala merele, se taie in patru si fiecare sfert inca in doua, fara sa se curete de coaja si fara sa se scoata samburii. Se pun intr-o cratita, in apa, pe masura ce sunt taiate, ca sa nu se innegreasca. La 1 kg mere trebuie 1 l de apa.
Se fierb cu totul, la foc potrivit, se acopera cu un capac si nu se ating merele in timpul fiertului, ca sa nu se sfarame. Dupa ce au clocotit un sfert de ora si merele s-au muiat, se toama cu totul, intr-o sita de par pusa peste un castron, si se lasa fara sa se apese merele, circa 20 de minute, pana se scurge bine zeama.
Se mai lasa sa se limpezeasca inca o jumatate de ora, si se trec printr-un tifon des. La un litru din aceasta zeama limpezita, se pune 1 kg de zahar. Se lasa intai pe marginea masinii pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar si se continua la fel ca pentru pelteaua de zmeura.
Din merele fierte se poate face marmelada, adaugand zaharul necesar.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post