Dulceata de agrise confera o savoare aparte clatitelor, iar combinatia agrise-clatite este numai buna pentru un moic dejun sanatos sau o gustare dulce.
Pentru dulceata de agrise:
Se va pregati un sirop clocotit din o jumatate litru apa si 1 kg zahar, in care se vor adauga un kg boabe de agris spalate si scurse bine. Cand siropul reincepe sa fiarba, vasul se ia de pe foc. Dupa 4-5 ore se pune din nou sa fiarba 5-6 minute si se ia de pe foc. Cand s-a racit bine, se adauga 250 g de zahar si se pune la fiert pentru ultima data. Cateva minute inainte ca dulceata sa fie gata se pune o lingurita de sare de lamaie.
Dulceata se poate aromatiza cu cativa stropi de esenta de vanilie.
Pentru clatite:
Intr-un bol se pune laptele, zaharul tos, ouale, un praf de sare, margarina si se mixeaza cu mixerul pana la omogenizare. Intr-un bol mai mic se amesteca faina cu praful de copt si se adauga acest amestec peste compozitia preparata mai inainte. Se mixeaza cu blenderul vertical, pentru a obtine o compozitie cat mai fina.
Se va lua din compozitia de clatite cate un polonic plin si se va turna in mijlocul tigaii incinse. Compozitia se va extinde singura inspre marginile tigaii. Se va lasa clatita la prajit, la foc mic, pe o parte pana se rumeneste.
Clatitele se pot presara cu zahar pudra.
Clatitele americane se vor servi langa dulceata de agrise.