Noi cumparam în fiecare an pasta de macese de la o doamna.
Obtinerea acestei paste de maceşe din care se face gemul este un procedeu foarte îndelungat şi anevoios.
Doamna respectiva are o maşina speciala cu care obtine aceasta pasta.
In principiu procedeul este urmatorul: se fierb maceşele,se strecoara,apoi se trec de mai multe ori printr-o sita foarte deasa pentru a înlatura puful(perii) pe care-i conţin fructele de maceş.
Cu ani în urma,cumparam pasta de la o batrânica,care era parca desprinsa din povestile copilariei.Nici nu pot sa va descriu cum îi aratau mâinile batucite de sita aspra.
Asadar,daca avem posibilitatea sa cumparam pasta gata preparata,este usor de obtinut gemul.
Pasta se amesteca cu zaharul si se pune cu cratita sa fiarba la foc mic.
Cantitatea de zahar este în functie de cât de dulce doriti sa fie.
Noua ne place putin mai acrişoara.
Daca maceşele sunt coapte,nu va fi nevoie de prea mult zahar.
Se fierbe pâna când se obtine consistenta dorita.O ora am fiert-o noi.
Cum pasta a fost destul de groasa si,cum spuneam,macesele au un conţinut mare de pectina,procedeul nu va dura foarte mult.
Pentru a vedea care e consistenta,luati o lingura de gem pe o farfurioara,o lasati sa se raceasca si vedeti daca e suficient de tare.
Am pus gemul fierbinte în borcane,le-am pus capacul si le-am lasat în cuptorul calduţ(dupa ce am oprit focul) pâna s-au racit.
Foarte usor de preparat,foarte foarte bun si mereu prea puţin.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post