Pentru pelteaua de gutui se aleg gutui frumoase, de preferinta mici, galbene, coapte si fara pete. Se spala, se sterg cu o carpa de puful de deasupra.
Pentru pelteaua de gutui se aleg gutui frumoase, de preferinta mici, galbene, coapte si fara pete. Se spala, se sterg cu o carpa de puful de deasupra, se taie in patru si fiecare sfert inca in doua. Nu se curata de coaja si nu se scoate mjlocul care contine o cantitate mare de materie gelatinoasa (pectina). Se pun intr-o cratita cu apa, pe masura ce sunt taiate, socotind 2 l de apa la 1 kg de gutui.
Se adauga si cateva mere cretesti rosii, taiate in sferturi. Se lasa sa fiarba circa o ora, la foc mic, pana ce gutuile sunt atat de moi, incat pot fi strapunse usor cu coada unui chibrit. Se lasa sa se limpezeasca zeama asa cum s-a aratat la pelteaua de mere. Se pun la fiert zeama limpezita si zaharul si se continua ca pentru pelteaua de zmeura. Ceea ce ramane dupa ce se strecoara zeama, se poate intrebuinta pentru a face marmelada sau pasta de gutui.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post