Peltea de gutui

Se sterg gutuile, se taie in patru si se pun in cratita pentru dulceata. Se pun si merele taiate felii. Se acopera cu apa si se lasa la fiert, la foc

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 1 kg mere
  • 1 kg zahar

Mod de preparare

Se sterg gutuile, se taie in patru si se pun in cratita pentru dulceata. Se pun si merele taiate felii. Se acopera cu apa si se lasa la fiert, la foc mic, 1 ora, pana se inmoaie bine fructele si ramane 1 I de lichid. Se pun fructele intr-o strecuratoare deasupra unui vas si se lasa sa se scurga foarte bine, apasand usor cu dosul unei linguri de lemn. Se strecoara lichidul obtinut (1 I) si se pune peste zahar, in cratita de dulceata, amestecand pana ce zaharul se topeste. Se pune cratita pe foc iute, luand mereu spuma. Se fierbe siropul pana se leaga. Se incearca punand cateva picaturi pe o farfurioara. Trebuie sa se inchege imediat. Se toarna pelteaua fierbinte in borcane. Din fructele ramase se poate face chitonoaga. La fel se prepara si pelteaua de coacaze, de caise, de zmeura sau de mere.


Se serveste rece.

Alte retete recomandate:

Compot de caise

Crema de mere si gutui

Dulceata de mere

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Parteneri
Bucataras.RO

Placinta invartita cu mere

Nu prea e nevoie de multe cuvinte pentru această reţetă. Am să vă spun doar că este desertul perfect pentru o duminică...

Placinta invartita cu mere
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala