Se sterg gutuile, se taie in patru si se pun in cratita pentru dulceata. Se pun si merele taiate felii. Se acopera cu apa si se lasa la fiert, la foc
Se sterg gutuile, se taie in patru si se pun in cratita pentru dulceata. Se pun si merele taiate felii. Se acopera cu apa si se lasa la fiert, la foc mic, 1 ora, pana se inmoaie bine fructele si ramane 1 I de lichid. Se pun fructele intr-o strecuratoare deasupra unui vas si se lasa sa se scurga foarte bine, apasand usor cu dosul unei linguri de lemn. Se strecoara lichidul obtinut (1 I) si se pune peste zahar, in cratita de dulceata, amestecand pana ce zaharul se topeste. Se pune cratita pe foc iute, luand mereu spuma. Se fierbe siropul pana se leaga. Se incearca punand cateva picaturi pe o farfurioara. Trebuie sa se inchege imediat. Se toarna pelteaua fierbinte in borcane. Din fructele ramase se poate face chitonoaga. La fel se prepara si pelteaua de coacaze, de caise, de zmeura sau de mere.
Se serveste rece.
Alte retete recomandate:
Compot de caise
Crema de mere si gutui
Dulceata de mere
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post