Gemul de capsuni imi aduce aminte de bunica, mereu ma intrebam oare ce tot mestereste la borcanele alea de iese un gem minunat cu aroma intensa de capsuni.
Se curata capsunile de coditele verzi, se spala in mai multe ape reci si se impart in doua parti. Jumatate se pun pe fundul vasului de dulceata, se acopera cu jumatate din cantitatea de zahar, apoi se pun restul fructelor. Se acopera cu zaharul ramas si se lasa asa 10 ore. Se pune vasul la fiert pe foc mic, apoi pe foc mare, se adauga felii subtiri de lamaie si se scade la cuptor.
Pasteurizarea gemului de capsuni se face astfel: se pune gemul in borcane reci, se leaga borcanele cu celofan pus in doua si se pun unele langa altele pe tava neagra a aragazului. Se aprinde focul, se incalzeste cuptorul un sfert de ora, apoi se face focul viu si se lasa gemul sa fiarba 20 de minute, din momentul in care a inceput fierberea, pasteurizarea se face cu usa cuptorului intredeschisa. Borcanele nu se umplu prea tare, pentru ca la fiert gemul se ridica si poate rupe celofanul. Racirea se face in cuptor. Abia a doua zi borcanele se scot, se eticheteaza si se pun la pastrare in camara.
Gemul de capsuni poate fi consumat pe paine pajita cu unt sau la diferite prajituri.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post