Este un gem deosebit si atat de bun la iarna servit cu papanasi!
Afinele se curata de frunzulite si codite. (De preferat sa se foloseasca manusi chirugicale daca nu vrem sa ne patam mainile.) Apoi se spala in apa astfel: intr-un lighean sau vas incapator se pune apa iar o parte din afine intr-o strecuratoare dupa care aceasta se scufunda in vasul cu apa de 1-2 ori, se schimba apa, din nou se scufunda in apa si se lasa sa se scurga bine. Se repeta operatiunea si cu restul afinelor. Se pun afinele intr-o oala cu fundul dublu, se presara zaharul si se lasa cca 30 de minute sa lase sirop, amestecand din cand in cand. Se pune pentru inceput la foc mare apoi se da focul pe mediu si se lasa sa fiarba pana incepe sa se lege. Eu am preferat sa dau cca 3/4 din gemul de afine prin blender, restul pastrand-o boabe, apoi am pus din nou sa fiarba. Inainte cu 15 minute de a fi gata, se adauga zeama de lamaie. Se face proba pe o farfurie ca sa vedem daca este suficient de legata. Borcanele se spala, se sterilizeaza apoi se umplu cu gemul fierbinte. Se capacesc si se pun la caldura in paturi pana se racesc. Se depoziteaza in camara. Daca au lasat prea mult zeama afinele, se poate lua din el si folosi ca sirop. Cantitatea de zahar poate diferi in functie de gusturi.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post