Dulceata si sirop de capsuni

Trebuie sa va spun ca am incercat aceasta reteta de dulceata de capsuni si sunt absolut incantata. In plus din cantitatile acestei retete fac si dulceata si sirop de capsuni, fara conservant si fara apa.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2kg capsuni
  • 1
  • 4kg de zahar
  • 1
  • 2kg + 200g
  • 1 pastaie de vanilie (optional)
  • zeama de lamaie (cam de la 1 lamaie jumate)

Mod de preparare

In primul rand vreau sa va spun ca daca in dulceata de capsuni veti adauga pastaia de vanilie, nu veti regreta. Am facut aceasta reteta exact asa cum v-o prezint aici, reusita a fost una sigura, avand in vedere faptul ca am incercat-o chiar la prima tentativa de a face dulceata de casa :).

Borcanele de dulceata s-au pastrat cu greu pana in iarna, si nu pentru ca ar fi mucegait, ci pentru ca este chiar foarte buna. In plus, avantajul acestei retete este ca din aceste cantitati faceti si sirop si dulceata de capsuni. Metoda de conservare din aceasta reteta este una ce dateaza de prin anii 20, si apartine lui Emil Frederic.

In primul rand spalam cu grija capsunii si le indepartam coditele. In oala in care urmeaza sa facem dulceata asezam straturi alternative dupa cum urmeaza:

primul strat e de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim bine pe toata suprafata zeama de lamaie, apoi iar zahar si tot asa, pana cand ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine capsunii.

Sfat: Folositi o oala mai mare. Nu trebuie ca ultimul strat sa fie pana sus de tot deoarece vor lasa mult sirop si risca sa dea pe-afara.

Acoperiti oala cu un prosop si lasati asa pana seara (daca faceti operatiunea dimineata) sau pana a doua zi (daca pregatiti seara). In bucatarie, nu la frigider.

A doua zi capsunile vor inota in sirop. Oala se pune pe aragaz la foc mare (nu plecati de langa ea) si se dau 2 clocote, dupa care se opreste focul, fara a misca oala.

Capsunile se scot intr-un vas cu o paleta. Se mai adauga 200g de zahar in siropul ramas si se lasa sa fiarba pana face clabuci mari pe toata suprafata (se spumeaza ori de cate ori este necesar). Acum puteti adauga semintele de la o pastaie de vanilie si pastaia (pe care trebuie sa o scoateti ulterior) si cateva felii de lamaie (la fel le scoateti la final). In acest moment siropul se imparte in doua.

O parte se toarna peste capsuni, atat cat sa le acopere si se lasa sa dea un clocot impreuna. Apoi se imparte in borcanele curate si sterilizate (aveti grija sa impartiti egal atat sirop cat si fructe, fara sa fie prea inghesuite), se pune capacul, si se intorc cu fundu-n sus cateva minute - procesul prin care se elimina bulele de aer si se inchide ermetic natural :). Apoi se transfera borcanele sub o patura, si se lasa acolo pana se racesc, dupa care se depoziteaza in camara, ferite de curenti de aer si raze de soare.

A doua parte de sirop se mai fierbe pana se leaga, are acea consistenta vascoasa, dupa care se toarna in sticle si se procedeaza la fel ca si la borcanele cu dulceata.

Daca doriti arome deosebite mai puteti adauga in momentul in care se adauga si pastaia de vanilie, frunze de menta, sau poate stelute de anason stelat pentru arome revigorante.

Reteta de dulceata si sirop de capsuni a fost propusa de Higeia pe forum culinar.


Atat siropul cat si dulceata de capsuni pot fi folosite ca atare sau la diferite retete de prajituri.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce