Se alege un pepene verde, nu prea mare, cu coaja groasa. Se taie felii cam de 2 degete grosime, si fiecare felie se curata de miezul rosu sau galben,
Se alege un pepene verde, nu prea mare, cu coaja groasa. Se taie felii cam de 2 degete grosime, si fiecare felie se curata de miezul rosu sau galben, asa ca sa nu ramana decat partea alba. Din aceasta se taie in lung fasii cat mai subtiri care se rasucesc strans in forma de sul. Acestea de indreapta capete cu cutitul astfel ca sa aiba marginile egale, si se insira pe o ata tare, asa fel ca acul sa le strapunga transversal si sa nu se poata desface la fiert. Se fac atatea suluri, pana se umple o farfurie adanca plina. Acestea se pun cu totul intr-un tifon, se introduc intr-un vas cu apa care clocoteste la foc, si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se schimba apa, punand alta clocotita si se mai fierb inca 5 minute. Se limpezesc apoi in apa rece, se desface tifonul si se pun pe o sita sa se scurga de apa. Se leaga in tingire 1 kg. de zahar cu 2 pahare de apa, se spumueste, se pun culbecii cu tot cu ata la fiert, adaugand un baton de vanilie si, la sfarsit, zeama de la o jumatate de lamaie. Cand dulceata e bine legata se toarna intr-un castron, acoperindu-l cu o carpa uda. Dupa ce s-a racit, se apuca ata de un capat si cu ajutorul unei furculite foarte curate (altfel se zahariseste dulceata) se trag usor sulurile de pe ea. Se toarna in borcan.
tingire = Vas adanc (de arama sau de fonta) in care se gateste mancarea.
culbecii = melcii (aici cei din coaja de pepene)
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post