Pentru dulceata de cirese albe aveti nevoie de o farfurie adanca, plina cu varf, de cirese fara samburi, zahar vanilie si zeama de lamaie.
Pentru dulceata de cirese albe se spala, se aleg si se curata ciresele de samburi. Aceasta operatie se face cu un ac de cap neintrebuintat, ceva mai subtire, ale carui capete se infig intrun dop mic de pluta. Se scoate samburele afara cu partea indoita a acului, avand grija sa nu se sfarame fructul. Se pun in tingirie un rand de cirese, unul de zahar, tos sau pisat, pana se termina intreaga cantitate ceruta de zahar si de cirese. Se pune tingirea pe marginea masinii si se tine la foc mic, sa se topeasca zaharul in zeama lasata de fructe. Se misca din timp in timp tingirea, ca sa nu se prinda de fund. Se da apoi la foc iute, luand spuma cand se ridica si amestecand din cand in cand usor cu dosul lingurii. Cand incepe sa se lege, se da 10 minute la o parte, apoi se adauga o bucata de vanilie si zeama de lamaie. Se pune din nou sa fiarba, pana ce zeama este bine legata.
Dulceata de cirese albe se ia de la foc si se rastoarna intai intr-un castron care se acopera cu un servet ud. Se toarna in borcane numai dupa ce s-a racit, altfel boabele se ridica la suprafata si zeama ramane limpede pe fund. Aceasta dulceata, ca si cea de visine si de cirese amare, se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar. In acest scop se pune la fiert 1 kg de zahar cu trei pahare de apa. Se tine pe marginea masinii pana se topeste zaharul incet, se da apoi tingirea la foc iute, tinandu-se pana se leaga bine siropul. Se pun fructele si se da tingirea cu totul la o parte circa un sfert de ora, ca sa-si lase fructele toata zeama. Se pune din nou pe foc.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post