Pasta de peste

Pasta de peste este un aperitiv ideal pentru mesele festive, care se poate servi in diferite moduri, cum ar fi masline umplute cu pasta de peste, jumatati de lamaie umplute cu aceasta pasta etc.

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 3 kg:
  • 5 kg peste curatat
  • cu tot cu cap si coada
  • 5 cepe mari
  • 5 rosii mari
  • 5 morcovi
  • 5 ardei grasi
  • 5 radacini de patrunjel
  • 500 ml otet
  • 200 ml ulei
  • 1 lingura cu varf de cimbru
  • 1 lingura rasa de piper macinat
  • 1 lingura rasa de ienibahar
  • 10-12 foi de dafin
  • 1 lingura cu varf de sare

Mod de preparare

Pestele se curata de solzi si intestine, se taie bucati mari si se pune intr-o oala. Recomand sa pastrati capurile si cozile, deoarece prin fierbere vor asigura mai multe substante nutritive. In oala se va pune cantitatea de ulei si otet, apoi, in completare se pune apa pana cand se acopera pestele. Se adauga foile de dafin, cimbrul, ienibaharul si se presara sarea si piperul. Se pune la fiert pe foc mic si se fierbe cam 6-8 ore, pana cand scade cam la jumatate si oasele de peste devin casante. Oasele trebuie sa poata fi sparte intre dinti, adica sa aibe consistenta unei coji de ou.
Daca oasele de peste nu se inmoaie, mai adaugati cateva linguri de otet. Nu exagerati cu otetul, pentru ca pasta de peste va avea un gust prea acru. Totodata, otetul este cel care macereaza oasele, deci este necesar.
Amestecati din cand in cand in oala, ca sa nu se prinda. Daca lichidul scade prea mult, adaugati 1-2 cani de apa.
Dupa ce oasele devin casante, scoateti oasele mari, in special cele de la cap sau bucatile de la cozi care nu s-au topit.
Inainte sa opriti focul la oala cu peste cam cu o ora, toate legumele se curata, se spala si se taie in bucati mici sau se dau pe razatoare. Se pun intr-o alta oala cu apa cat sa le acopere si se fierb la foc mic cam un ceas, pana sunt facute.
Dupa ce pestele si legumele au fiert, se lasa sa se raceasca, se amesteca foarte bine si se dau prin masina de tocat, apoi se pun in borcane. Acestea se sterilizeaza la cuptor la foc mic maxim o ora, astfel incat sa formeze o pelicula mica de ulei la suprafata pastei de peste.
Dupa ce s-au sterilizat se scot si se lasa la racit.
Se pastreaza la rece. Pasta de peste va fi buna pentru consumat chiar si 4-5 luni daca este sterilizata corect.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumeabucatelor.ro.


Pasta de peste se serveste pe felii de paine proaspata sau prajita la micul dejun

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce