Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea ex
Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire" aproximativ 15 minute (sarea extrage apa in exces pe care o contin).
Branza telemea se rade si se incorporeaza, impreuna cu un catel de usturoi tocat, in pesmet, omogenizandu-se bine.
Iaurtul se bate cu putina sare, piper, 20 de ml. de ulei de masline extravirgin si 2 catei de usturoi tocati fin.
Se pregateste o forma gratinabila ( de 24 de cm. diametru) ungandu-se bine cu unt.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Feliile de dovlecel se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces, se plonjeaza in iaurt, apoi in pesmet.
Se tavalesc feliile de dovlecel in pesmet, astfel incat sa fie imbracate pe toate partile, apoi se aseaza in forma bine unsa, perpendicular pe fundul acesteia.
Se continua pana cand s-au inghesuit strans toti dovleceii.
Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline:
Se repartizeaza deasupra restul de pesmet, amestecat cu cascavalul ras:
Se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru 45-55 minute, pana cand gratinul este bine rumenit.
Se lasa sa se raceasca si se serveste caldut sau rece, direct din forma in care s-a copt. Este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si simplu.
Alte retete culinare recomandate:
Dovlecei cuptor
Dovlecei umpluti
Ciuperci umplute
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat