Placinta cu spanac si branza feta este un aperitiv clasic si foarte apreciat pentru simplitatea ingredientelor dar si pentru gustul unic pe care-l ofera.
Intr-o tigaie uscata care ati incalzit-o deja pe flacara se pun semintele de pin. Se da tigaia la foc mediu cam 4-5 minute, pana cand semintele incep sa se prajeasca. Semintele se invart in tigaie, ca sa nu se arda.
Intr-un castron mare se sparg cele 5 oua si se pune branza feta taiata bucati. Apoi adaugati doua treimi din cantitatea de branza cheddar rasa, un varf de cutit de oregano si piper dupa gust. Daca va place mai sarat, puteti adauga si putina sare, dar nu multa, pentru ca branza feta este sarata. Amestecati cu ajutorul unei furculite pana se omogenizeaza. Apoi adaugati coaja rasa de la o lamaie, un varf de cutit de nucsoara si o lingura de ulei de masline si amestecati bine.
Cand s-au ingalbenit semintele de pin, adaugati-le la compozitia din caston.
In tigaia in care ati prajit semintele, adaugati 2-3 linguri de ulei de masline, lasati sa se infierbante din nou si apoi adaugati cubul de unt. Jucati putin untul in tigaie sa se topeasca. Adaugati spanacul si il faceti in tigaie cam 10-15 minute. Amestecati des, sa nu se prinda. Cand este gata, adaugati spanacul la compozitia din castron si amestecati sa se omogenizeze.
Luati o bucata de hartie de copt cam de 70-80 cm lungime (in functie de vasul folosit pentru dat la cuptor), o mototoliti cu grija sa nu se rupa si o udati sub jet de apa rece. Apoi o intindeti pe masa de lucru si turnati 1-2 linguri de ulei de masline care se intind pe toata suprafata hartiei cu pensula de bucatarie. Apoi se aseaza 3-4 straturi de foi de placinta pe toata suprafata hartiei de copt. Fiecare strat de foi de placinta trebuie uns cu ulei de masline ca si hartia de copt.
Straturile de hartie de copt si foi de placinta se aseaza cu grija intr-un vas de yena sau o tigaie mai inalta, astfel incat marginile hartiei sa ramana in afara, ca in imagini.
Compozitia obtinuta se toarna in vasul de yena, si deasupra se rade restul de branza cheddar. Marginile foilor de placinta se desprind de pe hartia de copt si se acopera compozitia cu ele. Aveti grija sa nu se rupa foile. Daca totusi se rup, puteti sa mai asezati o bucata de foaie de placinta unsa cu ulei de masline deasupra compozitiei. Se poate presara putina nucsoara deasupra.
Marginile hartiei de copt se taie cu foarfeca astfel incat sa ramana doar 2-3 cm de la marginea vasului.
Vasul se da la cuptorul incalzit in prealabil la 200 de grade. Eu l-am copt 35 de minute, dar stiu ca se face mai greu la cuptorul nostru, asadar verificati din cand in cand.
Cand placinta e galbena si crocanta deasupra, e gata. Se scoate, se lasa putin la racit, apoi se muta cu grija pe platou cu tot cu hartia de copt si se poate portiona si servi.
Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.
Placinta cu spanac si branza feta se serveste calda ca aperitiv sau ca gustare.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post